Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rozmárral táplálkoztak a 19. századi Kanadában

2005. március 18. 11:31

Egy kanadai ásatás során rozmárcsontokat is találtak egy 19. századi mészáros üzletének maradványai között. A hír meglepte a régészeket, különösen, hogy a rozmárcsontok mellett számos lelet a 19. századi British Columbia társadalomtörténetébe nyújthat bepillnatást.

<

A Nanaimo városában folyó ásatás a "Hands on Heritage" régészeti projekt keretében folyik, melyet az Archaeological Society of British Columbia Nanaimo Branch (ASBCNB) vezet.

Nyolcszáz éves környezetszennyezés Kanadában
Gyarmatosítás előtti fémtárgyak Kanadában

Az ásatást vezető Collenn Parsley szerint a Haliburton Street 55. szám alatti Bevilockway House-ban talált rozmárcsontok nem számítottak tipikus európai tápláléknak abban az időben:  "Nem igazán vagyunk biztosak benne, hogy a korai európai telepesek itt Nanaimoban önmaguk számára vadászták a rozmárokat, vagy csak kereskedtek a húsukkal" - mondta Parsley. "Még elemezzük a több száz leletet, melyet a helyszínen folytatott ásatás során találtunk, ám ha azt bizonyítjuk, hogy a rozmárok táplálékként szolgáltak, akkor a kor életmódjáról gondolt elméleteink egy részét újra kell fogalmaznunk".

 

Az ásatás helyszíne külön érdekesség, ugyanis kulturális örökségi szempontból ez az egyik legfontosabb épület British Columbiában.

A házat az egyik legelső betelepülő család építette, és ma kutatási és oktatási célokat szolgál: itt mutatják be és oktatják a környék régészeti helyszíneit. Az ásatással épp ezért vigyázni kellett: a régészek az engedélyt mindössze arra kapták meg, hogy vasárnaponként délután egy és négy óra között ássanak.

A projekt 2004. júniusában vette kezdetét, miután Parsley és társai arra a következtetésre jutottak, hogy a helyi történelem fontos részletével adós az épület, így érdemes régészetileg is utánajárni az eredetének. Először csak két hónaposra tervezték az ásást, ám annyi leletet találtak, hogy még egy hónappal meghosszabbították a feltárást.

 

A rozmárcsontok mellett megtalálták még a várost átszelő eredeti 19. századi út maradványait, melyek mellett találtak egy korabeli állomáshelyet is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rozmárral táplálkoztak a 19. századi Kanadában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra