Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

George Washingtont választják meg az Egyesült Államok első elnökének

2004. május 21. 12:25

20 hónappal az alkotmány elfogadása után (1787. IX. 17.) az elektorok testülete egyhangúlag az Egyesült Államok első elnökévé választja George Washingtont, a függetlenségi háború amerikai főparancsnokát (1789. IV. 6.). Április 30-án iktatják be hivatalába. Alelnöke a föderalista John Adams lesz. Washingtonnak hivatali idejében két fő problémával kell megbirkóznia:

  • az elnöknek meg kell győznie a minden állami hatalommal szemben bizalmatlan amerikaiakat egy írásban lefektetett alkotmány szükségességéről; az alkotmányt tartalommal kell megtöltenie, az államhatalmi szerveknek megfelelő tekintélyt és hatalmat kell biztosítania, és el kell érnie, hogy az amerikai közvélemény tisztelje is őket;
  • az elnöknek szinte a semmiből működőképes hivatali apparátust kell teremtenie, olajozott pénzügyi irányítást és értékálló pénzt.
    Az alkotmány nem tartalmaz részletes előírásokat az egyes hivatalokra és szervezetekre vonatkozóan. A kongresszussal együttműködve Washingtonnak sikerült létrehoznia a külügyi (State), a hadügyi (War), a pénzügyi (Treasury) és az igazságügyi (Attorney General) minisztériumot (Departments). Azt is elérte, hogy egyedül az elnöknek legyen joga az egyes minisztériumok vezetőit (Secretaries) kinevezni, illetve visszahívni.

    <
  • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    George Washingtont választják meg az Egyesült Államok első elnökének

    Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra