Vasútmogulnak készült az első burgonyaszirom
2008. április 9. 15:00
A világszerte elterjedt, rágcsálnivalót, a chipset 1858-ban állították elő első alkalommal a New York állambeli Saratoga Springsben.
<
A chips történetéhez tartozik, hogy eleinte külön nem ízesítették, csupán egy kis zacskónyi sót mellékeltek hozzá. Az ízesített változatok csak 1954-ben jelentek meg, melyeket Joe Murphy ír chipsgyáros dobott piacra. A Murphy által kitalált első ízek közé tartozott a sós-ecetes és a sajtos-hagymás, melyek ma is népszerűeknek számítanak.
"Az európai kontinensen a második világháború után jelent meg a chips, az amerikai katonák hozták magukkal" - mondta az MTI-nek Szabó Gábor, a chipspiacot egy évtizede kutató szakember. Magyarországra jókora késéssel, a kilencvenes évek legelején érkezett meg az amerikai csemege. Az ország egyetlen chipsgyára Zircen működik, mivel a hűvös és csapadékos Bakonyban kedvezőek a burgonyatermesztés feltételei. Egy kilogramm burgonyaszirom előállításához 3,5 kg burgonyára van szükség, mivel a sütés során szinte az összes nedvesség távozik a burgonyaszeletekből.
(Múlt-kor/MTI)