Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori sírokat találtak a budai Skála alatt

2007. szeptember 5. 16:00

Nyolc régészeti korszak maradványaira bukkantak a régészek a budai Skála lebontás alatt álló épületénél, köztük egy középkori temetőrészletet is feltártak.

<

A Skála környékén római korból származó lakóházak, kemencék maradványai kerültek elő; de nem csak az 1. és 2. századból, hanem korábbról is találtak maradványokat a feltárást végző régészek: a kelták idejéből, az i.e. 1. századból is kerültek elő tűzhelymaradványok.

A Gellérthegytől délre elterülő síkságon nagy kelta-római település volt, ennek már sok maradványa került elő a Gellért téren, a Ménesi utcában, a Körtéren és a Kende utcában; nagy valószínűséggel ehhez a korhoz tartoznak az itteni település-részletek is.

A régészek az újkőkorból, rézkorból és bronzkorból is találtak leleteket. A feltárást vezető régészprofesszorok szerint igen jelentős a lelőhely, gazdag leletanyag került már eddig is elő a földből.

A Skála épületének bontását augusztus elején kezdték el, helyén és körülötte irodák, lakások, bevásárlóközpont és mozik együttesét építik majd fel. A beruházást a régészeti feltárás nem hátráltatja, az ütemet nem módosítja, a bontási munkálatok végéig, októberig biztosan folyhat a feltárás is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori sírokat találtak a budai Skála alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra