Kulináris titkok az ókori Egyiptomból
2007. június 29. 15:00
Kevesen érdeklődnek az ókori Egyiptom konyhaművészete iránt, bár főzési szokásaikat még ma is alkalmazzuk - állítja Abir Enany, az Ein Shams Egyetem doktorandusza.
<
Az ókori Egyiptom konyhaművészetéről és étkezési kultúrájáról a templomok és sírok falain megmaradt ábrázolások alapján alkothatunk képet. Ezeken rendszerint az ételek alapanyagaiként felhasznált állatok is látszanak. Kutatójuk, Abir Enany szerint az ókori konyhai és ételkészítési szokások máig használatosak Egyiptomban.
Enany számára a legérdekesebb a "fesiekh" (erjesztett hal) készítése. "Az ókori egyiptomiak sokkal fejlettebb technikával készítették ezt az ételt, mint mi. Az ókori egyiptomi 'fasakhanik' (fesiekh-készítők) kibelezték a halat, és eltávolították a belsőségeket, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását. Sajnos ma ezzel kevesen törődnek és a teljes halat megszárítják, besózzák. A főtt hús is nagyon egészséges volt: a húsdarabokat összekötötték, kiakasztották száradni, és csak azután főzték meg. A gabonát mozsárral őrölték, majd kézi darálóval lisztet készítettek belőle. A lisztet összekeverték vízzel és a többi hozzávalóval, majd megsütötték vagy sört készítettek belőle" - magyarázta Enany.
Enany tanulmánya nem recepteket tartalmaz, hanem azzal az összetett folyamattal foglalkozik, ahogyan a receptekből ételeket készítettek. "Arról szól, hogy a nagy templomokhoz milyen jól szervezett konyhák tartoztak, amelyek friss ételekkel látták el az isteneket, és a nekik szolgáló papokat. Még az építkezési területeken is nagy konyhákat alakítottak ki. A legjobb példa erre a gízai piramis környéke, ahol jókora sütödéket és konyhákat állítottak fel a piramis építőinek ellátására".
Enany kutatásai szerint az ókori egyiptomiak a konyhák építésénél biztonsági szempontokat is figyelembe vettek. A konyhákat általában a ház déli oldalához építették, hogy az Egyiptomban gyakori északi szél a füstöt ne a ház felé fújja. Sokféle tányért, kést és kanalat használtak, ami kifinomult ízlésről tanúskodik. A mindennapi használati eszközökön túl sok konyhában mosogató és szemétgyűjtő is volt.