Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Karácsonyi árverés: a neolitikumtól a kortársakig

2006. november 28. 16:00

<

Kalapács alatt a kortárs festők művei

Bőséges a választék 17-18. századi itáliai, német, osztrák, holland festők vásznaiban, kikiáltási áruk néhány százezer és 2-3 millió forint között van. A 19. századi magyar mesterektől, Barabás Miklóstól, Donáth Jánostól, a Magyarországon élő Anton Einsle udvari festőtől és ismeretlen magyar, osztrák, angol és német festőktől gazdag portrésorozat közül lehet válogatni. Ugyanebből a korszakból életképek, romantikus tájak már néhány százezer forintért is elvihetők.

Hoecke, Jan van den: Herkules válaszúton, 1647 - 51 között

Két Munkácsy festményt kínálnak. 1 millió forintért egy igen korai női arcképet, 1863-64 közötti datálással, amelyet a művész legkorábbi ismert olajképének minősít Boros Judit műtörténész. A másik Munkácsy egyetlen mitológiai témájú műve, a Léda a hattyúval. Az 1880-as évek végén készült, erotikus felhangú, virtuóz kép azonban szervesen illeszkedik Munkácsy szalonképeinek impozáns sorozatához: kikiáltási ára 7 millió forint.

Paál László 1872 körül festett, jelzett vásznát Bényi László reprodukálta Paál kötetében. A kis festmény 8,5 milliós kikiáltási árról indul. Két Mednyánszky László tájképre 4-4 millió forinttól lehet licitálni. Koszta József virágcsendélete és Vaszary János erdőrészlete egyaránt 1,6 millióról indul. A Lyka Károly gyűjteményből származó Fátylas hölgy portréja, Rippl-Rónai József munkája és 3,8 millió forint a kikiáltási ára, de egy pasztell tájképért és egy szénrajzért már 440, illetve 380 ezer forinttól harcba lehet szállni.

Scheiber Hugótól a Dunai bárkák című védett képet 5 millió forintra taksálták, a kvalitásos Padon ülő férfi olajképét 650 ezerre. 1927-ben festette Aba-Novák Vilmos a Poros falu című nagyméretű vásznat, amely mindez ideig ismeretlen helyen lappangott, a szakma is csak fotóról ismerte, noha a korszak és a művész egyik igen jelentős alkotása. Kikiáltási ára 6,5 millió forint. A székesfehérvári városháza freskójához 1939-ben készült Aba-Novák vázlatot 4 millióról indítják.

Szőnyi István nagy táblaképe, a dekoratív Kaszakalapálók egy olyan ciklus darabja, amelynek további képeit csak reprodukcióban ismerjük. A sorozat az 1937-es párizsi világkiállítás pavilonjának pannójához készült. A világos olajtemperához viszont egy rézkarc vázlat is csatlakozik. Az olajképet 8,5 millióra, a karcot 46 ezerre árazták.

A reprezentatív művészek névsora pedig egészen a kortársakig, Schéner Mihályig, Fehér Lászlóig és El Kazovszkijig folytatódik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Karácsonyi árverés: a neolitikumtól a kortársakig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra