Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felújították a veszprémi Dubniczay-palotát

2006. augusztus 22. 11:00

Ünnepélyes keretek között nyitották meg és adták át a látogatók számára vasárnap Veszprémben a felújított Dubniczay-palotát, benne a László Károly gyűjteménnyel.

<

Az utóbbi évek legnagyobb kulturális fejlesztése Veszprémben

A mostani beruházással az utóbbi évek egyik legnagyobb kulturális fejlesztése valósult meg Veszprémben - mondta el a megnyitón Dióssy László, Veszprém polgármestere. A megnyitón részt vett Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos is, aki beszédében kiemelte: a most elkészült beruházás és az itt megnyílt kiállítás, ha Veszprémet nem is Európa kulturális fővárosává, de Európa egyik kulturális központjává emeli.

Az 1751-ben épült Dubniczay-palota felújítása múlt év tavaszán kezdődött. A beruházás európai uniós társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, a Regionális Fejlesztési Operatív program projektjeként valósult meg. A város összesen 718 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a felújításhoz.

A felújított palotában kapott helyet László Károly gyűjteménye. A Baselben élő, 1923-ban Pécsett született gyűjtő 5 évre helyezte letétbe gyűjteményének 214 darabját Veszprémben, de ahogy László Károly maga is fogalmazott: végső cél a maradandóság. A László Károly gyűjteményben többek között Kassák Lajos, Beöthy István, Moholy-Nagy László és Marcello Morandini, Francis Picabia művei találhatók meg. Az állandó kiállítás elsődlegesen a XX. századi európai jelentős képzőművészeti áramlatait mutatja be.

Dióssy László polgármester a megnyitó végén a Város Tiszteletbeli Polgára címet adományozta László Károlynak. A most rekonstruált épületben kapott helyett Tegularium néven, a Magyar Építőipari Múzeum Téglagyűjteménye is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felújították a veszprémi Dubniczay-palotát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra