Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újabb részletekkel bővülhet Júdás evangéliuma

2006. április 27. 12:30

További részletekkel bővülhet a Júdásról alkotott képünk, ha igaz, hogy az amerikai Arkon páncélszekrényében őrzött papirusztöredékek valóban a nemrég bemutatott evangélium hiányzó részei.

<

Óriási tudományos érdeklődésre tarthat számot az arkoni First Merit bank széfjének 26 műanyag dossziéja ha kiderül, hogy a bennük őrzött papiruszok Júdás nemrég bemutatott evangéliumának hiányzó darabjai. Ezek a töredékek ugyanis a teljes műnek akár 20%-át is kitehetik, így anyagi értékük dollármilliókban határozható meg. A felmerült tulajdonjogi vita miatt azonban az eladásra nem valószínű, hogy sor kerülhet.

Júdás árulása az isteni üdvterv része volt

Az eredeti tulajdonos, Frieda Nussberger Tchacos zürichi műkereskedő 2000-ben adta át a tárgyakat ohiói kollegájának, Bruce Ferrininek. Az Amerika-szerte ismert antikvárius 2 és fél millió dollárt ígért a kincsekért, ám időközben súlyos anyagi nehézségei támadtak, így - mostani állítása szerint - vásárlás helyett visszajuttatta a darabokat Svájcba. Kijelentését állítólag Nussberger aláírásával ellátott átvételi bizonylattal tudja igazolni. Ennek ellenére a nő azt állítja, hogy a töredékek egy része Ferrininél maradt. Őt látszik alátámasztani az a tény is, hogy a Ferrinihez csődeljárás miatt kirendelt ügyvéd leltárazás közben megtalálta az érintett tárgyakat. Haley Scott helyezte azokat jelenlegi őrzési helyükre, az arkoni bankba, s hozta nyilvánosságra a létezésüket.

További jogkövetelőként lép fel az ügyben a genfi székhelyű Maecenas Foundation for Ancient Art művészeti alapítvány is, mely idén februárban 1 millió dollárért adta el a National Geographic csatornának az evangélium bemutatásának jogát. A társaság vezetője, Mario Roberty vállalatának tartja fenn az arkoni töredékek tulajdonjogát is, mondván, Nussberger együttműködött velük a - végül elmaradt -adás-vétel idején.

Egyelőre tehát nem eldöntött, hogy kit illetne az eladásból származó irdatlan összeg, mint ahogy a papiruszok eredete sem. S bár nem jelent elfogadható tudományos szakvéleményt, a National Geographic fotósa, aki maga is készített felvételeket Júdás Evangéliumáról, megerősítette a töredékek közötti látszólagos kapcsolatot. A csatorna szóvívője, M. J. Jacobson a hitelesítési folyamat lezártáig természetesen nem vállalja ennek felelősségét.

A katolikus egyház egyelőre nem reagált a tudomány legújabb állításaira - XVI. Benedek pápa húsvéti szentmiséjében továbbra is árulónak nevezte Júdást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újabb részletekkel bővülhet Júdás evangéliuma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra