Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Meghalt Gaál Ernő, egyiptológus

2005. augusztus 29. 13:15

2005. augusztus 20-án, szombaton váratlanul elhunyt Gaál Ernő egyiptológus, az ELTE BTK Ókortudományi Intézetének igazgatója, az Egyiptológia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

<

Gaál Ernő 1941. július 19-én született Szombathelyen. Egyetemi tanulmányait 1962-1967 között végezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, tagja volt az Eötvös József Collegiumnak. 1970-1971-ben az Ókori Keleti Történeti Tanszéken (ma: Egyiptológia Tanszék) volt tudományos ösztöndíjas. Ezen a tanszéken dolgozott a későbbiekben is, 1971-től adjunktusként, 1981-től docensként. 1997-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. Kandidátusi fokozatát 1980-ban szerezte meg, tagja volt az MTA Doktori Tanácsa történettudományi szakbizottságának. 1982-ben Maróth Károly-díjban részesült, 1989-ben Trefort-díjat kapott, 1999-2002 között pedig Széchenyi professzori ösztöndíjas volt.

Kutatási területe, az ókori Kelet, Alalah (Tell Acana, Hatay tartomány, Törökország) gazdaság- és társadalomtörténete, az Újbirodalom gazdaságtörténete és az egyiptomi régészet volt. Számos alkalommal kutatott Egyiptomban. 1983-ban tagja volt a Kákosy László vezette thébai magyar régészeti expedíciónak. Az egyiptomi hatóságok elismerését jelezte, hogy azóta egy nagyszabású `ramesszida` program keretén belül az ELTE négy expedíciót is vezethetett. Gaál Ernő befejezte a Khokha-dombon Bakenamun sírjának feltárását és később Amenhotep sírjának feltárásával folytatta a kutatásokat. A terület Luxorral átellenben, a Nílus nyugati partján helyezkedik el. A dombnál már az Óbirodalom végén megkezdték a sírok kialakítását. A feltárások révén a magas és alacsonyabb rangú világi és vallási vezetők temetkezései szokásairól lehetett pontosabb képet alkotni.

Gaál Ernő halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar ókortudományt.

Főbb művei:

 

(Forrás: http://tortenelemszak.elte.hu, http://www.ookor.hu)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meghalt Gaál Ernő, egyiptológus

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra