9000 éves sör kínai recept alapján
2005. augusztus 12. 10:38
Egy amerikai sörgyártó cég i.e 7000-ből származó kínai alkoholszármazék receptje alapján készítette el legújabb folyékony kenyerét.
<
A Midas Touch és az alkoholok története |
Ciprus a mediterrán borok
őshazája Ezeréves serfőzde Peruban Nixon túl részeg volt A fáraók söre japán kivitelezésben |
A kutatócsoport egy korábbi ásatáson hasonló, 2700 éves alkoholos ital nyomait fedezte fel Törökországban - ami a feltételezésük szerint Midász király sírja lehet. McGovern akkor kapcsolatba lépett Calagionével, hogy ha együttműködnének, talán sikerülne újraalkotni ezt az italt. Az ötletnek a Midas Touch Golden Elixir történelmi sör lett az eredménye, mely megnyitotta az utat a történelmi szeszesitalok létrehozása felé. A több sörfesztivál-díjas Midas Touch sikere nyomán most elérkezettnek látták a pillanatot, hogy egy ennél is régibb alkohol előállításán fáradozzanak: McGovern a kínai sör ötletét javasolta.
Calagione felolvas a sör bemutatóján |
A folyadék végül a kevert italok-kategóriájába került mivel nem tudták eldönteni milyen alkoholt is hoztak létre. "Nem sör, nem mézsör, de nem bor és nem is almabor" - mondta McGovern az italról. "Inkább valahol az összes közt félúton található". Külsőre a folyadék aranyszínű, a pezsgőhöz hasonló buborékokkal dúsított lett - Calagione szerint a leginkább a belga sörökhöz áll közel. A megkérdezett szakértők szerint a szőlő és az galagonya különleges ízt adnak neki, ám egyelőre egy kicsit keserűnek tartják. Cukor azért nem került bele, mert az nagyon ritka a természetben, és az ősi kínaiak nem valószínű, hogy sokat tettek volna bele. A sört a rajongóknak a nyár elején mutatták be, és komoly sikert értek el ezzel a különleges új alkoholfajtával.