Múlt-kor.hu

A kertész biztosította a labdákat az első wimbledoni tenisztornához

A kertész biztosította a labdákat az első wimbledoni tenisztornához

2021. július 9. 13:47 Múlt-kor

„Rendkívül kétséges, hogy bárki, aki krikettezett vagy rakettezett már magas szinten, valaha is a füvespályás tenisz felé fordulna. Valószínűleg már azelőtt el fogja tántorítani a játék monotonitása, hogy kitűnhetne benne” – írta 1890-ben, 13 évvel wimbledoni tornagyőzelme után a világ leghíresebb tenisz-versenysorozatának első bajnoka, Spencer Gore. Az All England Lawn Tennis and Croquet Club szervezésében 1877. július 9-én, egy verőfényes hétfői napon kezdődött meg a történelem első tenisztornája.

Az 1868-ban alapított All England Club eseményein eleinte csak krokettel szórakoztatták egymást a tagok, hamarosan azonban teret hódított körükben az új őrület, a tenisz. Az első hivatalos versenysorozatról tudósító hirdetmény 1877. június 9-én jelent meg a The Field című sporthetilapban.

22 férfi fizette ki az egy font egy shillinges nevezési díjat, de végül csak 21-en indultak el a versenyen. A versenyzőknek a saját ütőjükkel, lapos sarkú cipőben kellett játszaniuk.

A labdákat a klub kertésze biztosította az eseményre. A belépőjegy egy shillingbe került. Lelátóként ideiglenesen egy háromsoros deszkaépítmény szolgált, amely harminc néző számára biztosított férőhelyet.

Az esős időjárás miatt három nappal elhalasztott döntőt egy 27 éves földmérő, Spencer Gore nyerte, aki 200 néző előtt mindössze 48 perc alatt intézte el ellenfelét, William Marshallt.

A győztes jutalma 12 font 12 shilling és egy ezüst kupa volt. Marshallnak aznap még egy mérkőzést kellett játszania a második helyért az elődöntőben kieső C.G. Heathcote-tal is, de a fáradtság ellenére ezt már megnyerte.

A győztes (1921-ig) automatikusan bekerült a következő évben rendezett torna döntőjébe, így Gore-nak rögtön esélye nyílt megvédeni bajnoki címét.

Ez azonban az óriási könnyítés ellenére sem sikerült neki, ugyanis három szettben kikapott a ceyloni (ma Sri Lanka) kávéültetvényeiről nyári szabadságára hazatérő Frank Hadowtól. Meglehet, ezért volt olyan pesszimista a sportág jövőjével kapcsolatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kertész biztosította a labdákat az első wimbledoni tenisztornához

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra