Múlt-kor.hu

Cervantes csontjait rejtheti az M. C. monogramos fakoporsó

Cervantes csontjait rejtheti az M. C. monogramos fakoporsó

2015. március 12. 10:11 MTI

Egyértelmű bizonyíték továbbra sincs, de a tudósok úgy hiszik, hogy a Don Quijote szerzője, Miguel de Cervantes maradványait találták meg egy madridi kolostor kápolnája alatt.

A híres író sírja utáni kutatás tavaly április végén kezdődött annál a templomnál, ahol a feljegyzések szerint eltemették 1616-ban. Először földradarral vizsgálták át a területet, és több temetkezési helyet is felfedeztek az épület alatt. Az ásatások során egy 60 négyzetméteres kriptára bukkantak 5 méterrel a föld alatt, ahol az egyik falfülkéből egy M. C. monogramos fakoporsó töredékei, köztük emberi csontok is előkerültek.

Cervantes maradványai

A maradványokat most tömegspektrométerrel elemzik a tudósok, de a külső vizsgálatok alapján úgy hiszik, hogy megtalálták Cervantes és felesége, Catalina de Salazar csontjait, amelyek nagyon rossz állapotban vannak, és ez nehezíti az azonosítást.

Cervantes sírkamrája

A tudósok elméletét megalapozni látszik, hogy a csontokat azon a helyen találták meg, ahová az egykor ünnepelt szerző sírját 1673-ban áthelyezték a templom felújítása miatt. A projektet finanszírozó madridi önkormányzat ugyanakkor türelemre int mindenkit, amíg nem lesz meg a minden kétséget kizáró bizonyíték.

Cervantes csontjait rejtheti az M. C. monogramos fakoporsó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra