Múlt-kor.hu

Bronzkori ékszerekbe botlott egy tájfutó egy svédországi erdőben

2021. április 30. 13:33 MTI

Mintegy 50 darab, több mint 2500 éves bronzkori ereklyére bukkant egy svéd tájfutó térképész Nyugat-Svédország egyik erdejében – közölték a hatóságok csütörtökön.

A főként ősi ékszerekből álló kincshalom, amelyre Alingsås kisváros közelében április folyamán bukkant Tomas Karlsson, az országban valaha talált "leglátványosabb és legnagyobb ilyen lelet" a megyei közigazgatási hatóság közleménye szerint.

A tárgyak vélhetően az időszámítás előtti 750 és 500 közötti időszakból származnak. Vannak közöttük nagyon jó állapotban fennmaradt, bronzból készült nyakláncok, láncok és tűk.

A történelmi ereklyék nyílt terepen feküdtek az erdőben néhány nagy szikla előtt. Feltételezhetően állatok ásták ki őket a sziklák közötti hasadékból, ahol valószínűleg ezidáig rejtőztek. Tomas Karlsson először azt hitte, csak szemetet talált.

„Úgy nézett ki, mintha fémszemét lenne. Valami lámpa fekszik itt, gondoltam először” – mondta a Dagens Nyheter című lapnak.

Amikor közelebbről megnézte a tárgyakat, egy különös spirált és egy nyakláncot látott. De mivel viszonylag újnak tűntek, hamisnak hitte őket.

Végül értesítette a helyi hatóságokat, akik egy régészcsapatot küldtek a helyszínre.

„A leletek nagy része bronzból készült, ezek egy bronzkori, magas státuszú nőhöz köthetők” – mondta Johan Ling, a Göteborgi Egyetem régészprofesszora.

Ezeket – a nyakláncokat, karkötőket és bokaláncokat – a különböző testrészek díszítésére használták, de találtak nagy tűket és fűzőlyukakat is, melyeket a valószínűleg gyapjúból készült ruhadarabok ékesítésére és felfogásához használtak a szakértő szerint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bronzkori ékszerekbe botlott egy tájfutó egy svédországi erdőben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra