Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Boszorkányüveggel védekeztek a rontások ellen

2014. október 22. 18:23

Minden valószínűség szerint egy rontásűzésre szolgáló boszorkányüveget találtak brit régészek az angliai Nottinghamshire-ben, a Civil War Centre területén folyó ásatási munkálatok során.

A 15 centiméter magas zöld üvegcsét feltehetően az 1700-as években használták az ártó szellemek elűzésére - vélik a kutatók.

boszorkányok

A rontásűző eszköz arra volt hivatott, hogy magába zárja a negatív energiákat. Legtöbbször tűzhelyek vagy a padló alá, illetve a falrésekbe, az ajtónyílásba vagy a kapualjba helyezték az üveget. E gyakorlat igen elterjedt volt a 16-17. században, ám a legtöbb eddig fellelt "boszorkányüveg" mind üresnek bizonyult. Ismert azonban olyan cserépflaska is, amely vizeletet, szögeket, horog alakúra hajlított gombostűket, körömdarabkákat és hajat tartalmazott. 

"Boszorkányüveget" olyankor készítettek az emberek, ha úgy érezték, hogy valaki rontást bocsátott rájuk. A korabeli elképzelések szerint az átkot mondó boszorkány kapcsolatba kerül az üveg tartalmával, s vizeléskor érezni kezdi a tűk és a szögek okozta iszonyatos fájdalmat. Szenvedései arra késztetik, hogy visszafordítsa a varázst, ez az egyetlen módja annak, hogy ő maga megszabaduljon a kínoktól.

Az üveget az angliai Nottinghamshire-ben, a newarki Civil War Centre területén folyó ásatási munkálatok során, az Old Magnus Building nevű épületrész restaurálásakor találták meg. Nagy gonddal ásták el, nehogy összetörjön, ennek köszönhető, hogy ép maradt. A tervek szerint a Heritage Lottery Fund 3,5 millió fontos támogatásából létrejövő National Civil War Centre megnyitása után, 2015-ben tekinthetik meg a leletet az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Boszorkányüveggel védekeztek a rontások ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra