Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Biztosan nem Leonardo da Vinci műve a berlini Bode Múzeum szobra

2021. április 19. 09:42 MTI

A párizsi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont tudósai végleg pontot tettek a berlini Bode Múzeum Flóra szobrának eredetét övező vitákra: szénizotópos vizsgálattal kimutatták, hogy a műalkotást bizonyosan nem Leonardo da Vinci készítette, hanem a 19. században született.

<

"Machináció, félrevezetés" - mondta Wilhelm Bode, a berlini Királyi Múzeumok igazgatója, amikor azzal vádolták meg, hogy hamisítvány az általa 1909-ben Londonban vásárolt szobor, amelyről azt feltételezte, hogy Leonardo da Vinci egy addig ismeretlen műve.

A szoborról ugyanis 1910-ben kiderült, hogy egy angol szobrász, Richard Cockle Lucas készítette. A The Times angol napilap akkori cikke szerint Lucas egy reneszánsz festmény alapján megrendelésre készítette a művet.

Több mint száz év alatt a tudományos vizsgálatok nem jutottak egyértelmű eredményre a viaszból készült szobor korának meghatározásában.

A párizsi CNRS kutatóit tettek pontot a kérdésre, akik egyszer s mindenkorra bizonyították, hogy Wilhelm Bodénak nem volt igaza.

Szénizotópos kormeghatározásuk szerint a 19. században készítették a szobrot, majdnem 300 évvel Leonardo da Vinci halála után.

Mivel a szobor cetfaggyúból, egy a bálnákból kivont viaszfajtából készült, a kutatóknak egy új hitelesítési módszert kellett kidolgozniuk, hogy pontosan meg tudják határozni korát.

A Scientific Reports folyóiratban ismertetett közleményükben a kutatók bemutatták, hogy a C-14 szénizotópos kormeghatározást alkalmazni lehet szokatlan anyagok esetében is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Biztosan nem Leonardo da Vinci műve a berlini Bode Múzeum szobra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra