Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Belerúgott a tengerparton egy „labdába”, amelyről kiderült, hogy egy 2800 éves koponya

2019. november 19. 18:03 Múlt-kor

Egy férfi a La Manche csatornában található Wight-szigeten sétáltatta kutyáját, amikor Binstead közelében, a tenger partján egy kerek tárgyra bukkant. Egy régi futball-labdának gondolta, így belerúgott egyet, ám gyorsan realizálta, hogy nem ezzel kellene fociznia, ugyanis egy emberi koponyára bukkant.

<

Anthony Plowright miután érezte, hogy nem egy elrongyolódott labdával van dolga, jobban szemügyre vette a szürkés, sötétbarnás tárgyat, és akkor döbbent rá, hogy egy emberi koponya egy részét találta meg a Wight-sziget partján. Idővel elküldte az illetékes hatóságoknak, ahol a radiokarbonos vizsgálatok segítségével azt állapították meg, hogy Kr. e. 450-800 között, vagyis a vaskorban élhetett az az ember, akihez egykor tartozott a fej.

A különös incidensre egészen pontosan 2018. június 4-én került sor, ám a sziget kirendelt halottkémje, Caroline Sumeray csak most árulta el a sajtó képviselőinek. Plowright egyébként maga vallotta be töredelmesen, hogy belerúgott egyet a labdának látszó tárgyba, majd először beletette a táskájába, hazavitte, és egy e-mailt küldött a rendőrségnek, hogy elmesélje a történteket. „Fogalmam sem volt, hogy ez ilyen régi” – nyilatkozta a brit lapoknak.

A koponyát végül Wight-sziget múzeumának adományozták, ahol további elemzéseket végeznek el majd rajta.

A mindössze 384 km2-es sziget lakói a vaskorban élénk tengeri kereskedelmet folytattak a Brit-sziget lakóival. „A legutóbbi régészeti felfedezések alapján arra következtethetünk, hogy már az őskor óta hajók szelték a sziget és Dél-Anglia közti vizeket” – magyarázta Stephanie Smith, a British Museum munkatársa. A vaskorban és a római időkben pedig a Földközi-tenger és a Brit-szigetek közt kialakuló jelentős tengeri hálózat fontos pontja volt az aprócska földdarab.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Belerúgott a tengerparton egy „labdába”, amelyről kiderült, hogy egy 2800 éves koponya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra