Múlt-kor.hu

Bár még nem háziasították, már 40 000 éve egymástól szerezhette élelmét az ember és a kutya

2021. augusztus 2. 13:51 MTI

Ősi vadkutya maradványaira bukkant egy spanyol-olasz-grúz paleontológuscsoport a grúziai Dmanisi régészeti lelőhelyen. A megtalált csonttöredékek – fogak és egy állkapocsdarab – alapján úgy vélik, hogy a kutya mintegy 30 kilogramm súlyú lehetett, és egy fiatal egyed volt.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közétett tanulmányukban a kutatók leírják az általuk felfedezett fosszíliákat, a besorolásukra tett kísérleteiket és annak lehetőségét, hogy a térségben élt előemberek kapcsolatban állhattak-e a vadkutyával.

A grúziai falu a paleoantropológusok fontos lelőhelye már évtizedek óta; itt találták meg a Homo erectus előember mintegy 1,8 millió éve élt egyik alfajának maradványait.

A most feltárt ősi kutyamaradványok a kutatók szerint egy eurázsiai vadkutyáé (Canis (Xenocyon) lycaonoide), amely mintegy 1,8 millió éve jelent meg először és 800 ezer éve halt ki.

A megtalált csonttöredékek – fogak és egy állkapocsdarab – alapján úgy vélik, hogy a kutya mintegy 30 kilogramm súlyú lehetett, és egy fiatal egyed volt.

A kutatók szerint Dmanisiben, ahol számos állat maradványait tárták már fel, először bukkantak eurázsiai kutya maradványaira, és ezek a leletek a valaha talált legöregebb ilyen fosszíliák európai lelőhelyen
– olvasható a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatók megjegyezték, hogy a maradványok megtalálása nem jelentik azt, hogy a kutya háziasítva lett volna. Korábbi kutatások szerint az ember mintegy 40 ezer éve kezdett háziasítani bármely kutyafajtát.

A kutya- és az emberi fosszíliák közelsége azonban azt jelzi, hogy együtt éltek a térségben, és esetleg egymástól szereztek élelmet.

A szakemberek szerint az ember és az ősi kutya valószínűleg akkor találkozhatott, amikor az eurázsiai vadkutya délre, a Közel-Keletre és Afrikába vándorolt, és az emberek Afrikából északra, Európába és Ázsiába vándoroltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bár még nem háziasították, már 40 000 éve egymástól szerezhette élelmét az ember és a kutya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra