Múlt-kor.hu

Aznap: 1969. január 20.

2019. január 20. 09:03 Múlt-kor

1969. január 20-án halálos áramütés ért egy anyát és lányát a fürdőkádban egy hajszárítótól, kiderült, hogy támadás ért egy katonai fegyverraktárat az NSZK-ban és beiktatták hivatalába Nixont. Ám egy fontos budapesti hírről és hátteréről nem szóltak a lapok.

Hajszárító és a halálos áramütés

Halálos áramütés érte martfűi lakásán Vandvacsek Tiborné 25 éves asszonyt, és négyéves, Réka nevű kislányát a fürdőkádban, a hajszárítótól. A rendőrség vizsgálatot folytat a szerencsétlenség ügyében, írta a Magyar Nemzet.

Támadás egy katonai fegyverraktár ellen az NSZK-ban

„Amint Polgár Dénes, az MTI tudósítója jelenti, hétfőre virradó éjjel az NSZK történetében eddig példátlan esemény történt: ismeretlen tettesek megtámadták a Saarbrücken közelében fekvő lebachi Bundeswehr fegyver és lőszerraktárt, megölték, illetve megsebesítették az őrség tagjait, és fegyvereket, valamint muníciót raboltak el. A nyomozás nagy apparátussal indult meg. A rendőrség, a hadügyminisztérium és a katonai elhárítószolgálat emberei együttesen folytatják a vizsgálatot az óriási feltűnést keltő ügyben. Kiesinger kancellár kijelentette, hogy az ügyet „nagyon komolynak” tartja. A hadügyminisztérium szóvivője „a nyomozás érdekében” egyelőre minden kérdésre kitérően válaszolt. Így nem lehet tudni, hogy az eddigi nyomozás alapján közönséges, vagy politikai hátterű cselekményről van szó” – közölte a Népszava.

Beiktatták tisztségébe Nixont

Hétfőn, helyi idő szerint pontosan délben (magyar idő szerint hat órával később), Richard Nixon az Egyesült Államok 37. elnöke letette esküjét és ezzel hivatalosan is beiktatták tisztségébe. Rendkívüli biztonsági intézkedések voltak foganatosítva: golyóálló üveg védte az elnököt a díszemelvény körül, 28 000 rendőr és katona teljesített szolgálatot a beiktatási felvonulás útvonalán. A hivatalba lépés előestéjén tízezres háborúellenes tömeg tüntetett, közölte a Népszabadság.

Feltörték a Batthyány-mauzóleumot

A Budapesti Rendőrfőkapitányság nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen, aki Budapesten, a Mező Imre úti temetőben, a zár felfeszítése után behatolt a Batthyány-emlékmauzóleum épületébe, és megrongálta a szarkofágokat. A sérült műemlék helyreállítását megkezdték; a rendőrség szakértők bevonásával széles körű nyomozást kezdett az Ismeretlen elkövető felderítésére, számolt be a Magyar Nemzet.

Indiába utazott a kohó- és gépipari miniszter

Dr. Horgos Gyula kohó- és gépipari miniszter, továbbá az Egyesült Izzó, az Ikarus-gyár és a Magyar Vagon- és Gépgyár néhány vezető szakembere hétfőn délután Indiába utazott. A miniszter elutazása előtt elmondotta, hogy az indiai iparügyi miniszter meghívásának eleget téve a kapcsolatok elmélyítéséről, s 5-6 témában kooperáció létrehozásáról tárgyalnak. Indiából Ceylonba utaznak, ahol február 5-én avatják az Egyesült Izzó és az Asian Electric közös tőkeérdekeltségű vállalatát, egy lámpagyárat, adta hírül a Népszava.

Elmarad a Csepel afrikai portyája?

A Csepel Tata után most már otthon folytatja előkészületeit. Bizonytalan az afrikai portya kimenetele - közölte velünk Kun Jenő, a Csepel elnökhelyettese. Már elkezdtük más irányú tárgyalásainkat, új lehetőségek iránt érdeklődünk. Egyébként örömmel tölt el minket, hogy az MTK-ban nagyon jól játszanak a mi labdarúgóink, Kalmár, Faludi és Rottenbiller is eddig kitett magáért, számolt be a Népsport.

A síkos úttest lett a végzete a lengyel kamionosnak

Megcsúszott a síkos úttesten pótkocsis teherautójával Borosberény külterületén Plotr Bobula 42 éves lengyel állampolgár, olawai lakos, s a pótkocsi felborult. Bobula leállította a mögötte közeledő lengyel kamiont, amelyet Zénón Browald 40 éves lengyel állampolgár, olawai lakos vezetett. A kamion a hirtelen fékezéskor árokba borult, magával sodorva Bobulát, aki a helyszínen meghalt, adta hírül a Magyar Nemzet.

Kína atommeghajtású hajókat épít

Az Unitá jelentése szerint Kína két atom-meghajtású kereskedelmi hajót épített, amelyek közül az egyik jelenleg a legnagyobb a világon. A hajókat a tiencsini hajógyárban építették és a Zan Tahn nevű hajó 20 000 tonnás, tehát nagyobb mint a most, Hamburgban építés alatt álló nyugatnémet Otto Hahn. A másik hajó neve Bac Puhn, ennek reaktorteljesítménye 210 megawatt. (A Lenin szovjet jégtörő hajó nukleáris reaktorának a teljesítménye 270 megawatt, az amerikai Savannah hajóé pedig 74 megawatt.) A kínai hajók sebessége nem ismeretes, számolt be a Világgazdaság.

Legénységcsere a világűrben

A bajkonuri repülőtér szállodaépületében vasárnap sajtóértekezletet tartott „a kísérleti lakott űrállomás létrehozására alakult szovjet állami bizottság” elnöke. A több között kijelentette: a Szojuz 4. és Szojuz 5. űrhajókkal végzett kísérlet elsősorban azt mutatja, hogy a szovjet szakembereknek rövid idő alatt sikerült eljutni az űrállomások automatikus összekapcsolásától, azok Föld körüli pályán történő összeszereléséig. Jeliszejev és Hrunov átszállását úgy értékeljük, mint a világűrben végrehajtott első legénységcserét, mely nélkül a továbbiakban elképzelhetetlen a kozmikus kutatás kiszélesítése Föld körüli pályákon és a világűr távolabbi pontjain, közölte a Népszava.

Egy diák felgyújtotta magát a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél

Miután Prágában Jan Pallach diák 1969. január 16-án elevenen elégette magát, hogy ezzel tiltakozzon hazája szovjet megszállása ellen, egy fiatal magyar tanuló, Bauer Sándor négy nappal később a Nemzeti Múzeumnál lelocsolta benzinnel, majd meggyújtotta magát szintén azért, hogy tiltakozzon: Magyarország megszállása ellen. Miközben lángolt, két nemzeti színű lobogót tartott kezében. Futni kezdett, de néhány méter után összeesett. „Szeretnék élni – írta búcsúlevelében -, de most a szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek”. Testének 85 százaléka megégett, harmadfokú égési sérülésekkel szállították kórházba, ahol a rendőrség többször kihallgatta. Három nappal később halt bele sérüléseibe. Az ország semmit nem tudott meg az akció hátteréről, csak egy kétmondatos újsághír számolt be a tragikus eseményről. „Bauer Sándor 17 éves budapesti ipari tanuló, aki már 1967-ben, 15 éves korában sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, hétfőn, január 20-án a Nemzeti Múzeum kertjében ruháját leöntötte benzinnel, majd meggyújtotta, s ily módon öngyilkosságot kísérelt meg. Súlyos égési sebekkel szállították kórházba. Állapota válságos” – adta hírül a Népszava 1969. január 22-én.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Aznap: 1969. január 20.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra