Múlt-kor.hu

Aznap: 1937. február 24.

2019. február 22. 15:04 Múlt-kor

1937. február 24-én tizenhat malacot fialt egy koca Magyarhertelenden, vérfürdőt rendezett egy szerelmes fiatalember Gyöngyösön, elítélték a férfit, aki kiásta volt rabtársa elrejtett pénzét, és elmulatta, valamint lavina fogságba került két francia minisztert. E nap igen mozgalmas volt Magyarország számára, ám talán a legfontosabb hír a pécsi bányák felől érkezett.

Jövendőmondás ürügyével férkőzött áldozata lakásába a tolvaj cigányasszony

„Timisoarai tudósítónk jelenti: Dobrin Aurélia Dúca ueca 19 szám alatti lakos nő feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, aki lakásából háromezerötszáz lej értékű ruhaneműt lopott el. A rendőrség rövidesen elfogta a tettest Varga Júlia cigányasszony személyében. A cigányasszony elmondta a rendőrségen, hogy a lakásban, mint kártyavetőnő jelentkezett s miközben bizonyos, a jövendőmondáshoz szükséges tárgyakat kért, ellopta az értékes ruhaneműit” – számolt be a Keleti Újság, amely egy romániai magyar napilap volt a két világháború között.

Két régi gyilkosságot ismert be egy váci fegyenc

„Szolnokról jelentik: A váci fegyházban többévi fegyházbüntetését töltő Szúnyog István a napokban beismerte, hogy négy évvel ezelőtt meggyilkolt egy országúti vándort, akivel a Tisza nádasa közelében találkozott. Leütötte a szerencsétlen embert, tíz pengőjét elvette, levetkőztette és testét a nádasba dobta. Megállapították, hogy Szabó József endrődkörnyéki gazdasági cseléd volt az áldozat, aki munkát keresve rótta az országutakat. Újabb kihallgatásakor Szúnyog még egy gyilkosságot beismert: Törökszentmiklós határában egy ismeretlen öreg juhászbojtárt ütött agyon és attól is elrabolt néhány pengőt” – adta hírül az Orosházi Friss Újság.

Ablakuzsora Londonban a koronázás miatt

„Londonból jelentik: Ablakuzsora — ez az új fogalom született meg Angliában a küszöbönálló nagy királykoronázás alkalmából s hogy mennyire égető kérdést jelez, bizonyítja, hogy London városi parlamentjét külön ülésre hívták össze, amelyen a királykoronázással kapcsolatos visszaélések elleni küzdelem módozatairól akarnak tanácskozni. A londoni szállodák és penziók átlag 300 százalékkal emelték fel áraikat, akik azonban ablakuzsoráról beszélnek, nem is erre gondolnak, mert a szállodák és penziók árai aránylag még alacsonynak mondhatók ahhoz képest, amit magánlakások tulajdonosai követelnek. A koronázási menet útvonalára néző szobákért sok esetben ötven font sterlinget kérnek egy napra. A szállodai alkalmazottak sem hajlandók belenyugodni abba, hogy a személyzeti szobákból kiköltöztessék őket, mert azokat is ki akarják adni borsos áron. Tiltakoznak az ellen, hogy pincehelyiségekbe helyezzék el őket és azt mondják, hogy ilyen intézkedést nem lehet indokolni a királykoronázás kecsegtető üzleti kilátásaival” – írta az Esti Kurir.

Vérfürdőt rendezett a szerelmes fiatalember

„Borzalmas szerelmi dráma tartja izgalomban Gyöngyöst. Kurcsinka István 31 éves cipészmester újtelepi lakásán heves összeszólalkozás után megtámadta és borzalmas módon összeszurkálta Lajtos Sándorné 29 éves asszonyt. Kurcsinka József már évekkel ezelőtt még leánykorában udvarolt a csinos Lajtosnénak, majd amikor néhány héttel ezelőtt Lajtos kórházba került, ismét kísérgetni kezdte az asszonyt. Kedden este is elment az asszony újtelepi lakására. A szomszédok arra lettek figyelmesek, hogy Lajtosné késő éjszaka sikoltozik és segítségért kiáltoz az udvaron. Hálóingben szaladtak össze a szomszédok és látták, hogy Kurcsinka egy hosszú késsel eszeveszetten szurkálja az asszonyt. Amikor a szerencsétlen asszony összeesett és nem mozdult többé, Kurcsinka letépte magáról a ruhát és szíve táján mellébe vágta hosszú kését, azután pedig a hasát hasította fel. A szomszédok nyomban kihívták a mentőket, akik elszörnyedve látták a borzalmas tragédiát” – írta az Orosházi Friss Újság.

Elmulatta rabtársa elrejtett pénzét

„Szegedről telefonált a Kis Újság tudósítója: A szegedi törvényszék Csata Ferenc makói napszámos bűnügyével foglalkozott szerdán. Csata ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert eltulajdonította Mató István földműves 950 pengőjét és a teljes összeget három nap alatt elmulatta. Csala együtt volt a fogházban Matóval, aki elmesélte neki, hogy otthon a konyhában elásta megtakarított pénzét. Csala szabadult ki előbb és kiásta a pénzt. Mulatozása feltűnt egy detektívnek, aki igazoltatta. A törvényszék kétesztendei fegyházra ítélte” – írta a Kis Újság.

Hamis ékszerekkel szélhámoskodó bandát tartóztattak le Chisinauban

„Bucurestiből jelentik: A központi állambiztonsági hivatalhoz beérkezett jelentések szerint az ország különböző részeiben az emberek százait csapták be hamis ékszerekkel. A chisinaui rendőrségnek sikerült elfogni Ion Stoicat és Cristian Damiant, abban a pillanatban, amikor hamis ékszereket akartak értékesíteni. A letartóztatott ékszerhamisítók beismerő vallomást tettek. Lakásukon nagymennyiségű rezet és üveget, továbbá rengeteg elkészített hamis ékszert talált a rendőrség. A veszedelmes banda a hamisítványokat főleg vásárokon hozta forgalomba” – tudósított a Keleti Újság.

Tizenhat malacot fiadzott a koca

„Valóságos szenzációja van Magyarhertelend községnek. Plávics József aranykalászos gazda kocája kedden délután tizenhat egészséges malacot fiadzott. A ritka malacáldásnak nagy a híre és a derék gazda nem győzi fogadni a jókívánságokat” – írta a Friss Újság.

Lángban áll egy tengeri hajó

„Newyorkból jelentik: Marlborough közelében kigyulladt egy nagy teher- és személyszállító gőzös. A lángok rohamosan elharapództak és csakhamar lángban állott a hajó, amelyet a tűzoltók megfeszített munkája sem tudott megmenteni. Valószínűleg gyújtogatás okozta a tüzet. Az eddigi jelentések szerint emberéletben nem esett kár” – adta hírül az Orosházi Friss Újság.

Miskolcon is lesz automatatelefon

„Miskolcról jelentik: A miskolci új postapalota berendezési munkálatai a befejezéshez közelednek. A kereskedelmi miniszter úgy döntött, hogy az eddigi tervtől eltérően Miskolcon is automatikus telefonközpontot állítsanak fel. A telefonközpont 1938 elején kezdi meg működését” – tudósított a Kis Újság.

A felkelők bombái elpusztították az utolsó utat is, amely Madridot a keleti országrésszel összekötötte

„A spanyolországi frontokon kedden hét helyen folytak elkeseredett harcok. Bilbaónál, Oviedónál, Ternelnél, a madridi frontokon, Cordobánál, Motrilnál és Almeriánál. A legsúlyosabb harcok Oviedónál voltak, ahol a kormánycsapatok napok óta támadnak. A Madrid ellen intézett repülőtámadások során sikerült az utolsó utat is hasznavehetetlenné tenni, amely Madridot még a kelettel összekötötte. A felkelők repülőgépei Alcala de Henares ellen intéztek repülőtámadást és a várost keresztülszelő országutat teljesen elpusztították bombáikkal. A városban magában is súlyos pusztításokat vittek véghez a bombák, a lakosság között a támadásnak számos halottja is van. A kormány repülőgépei megtorlásképpen Talavera de la Reina ellen intéztek támadást és bombázták a város repülőterét és vasútállomását” – magyarázta a Pesti Napló.

Agyonütötte a ledőlt fa

„Székesfehérvárról jelentik: Dunapentelén a szigeten a gazdák fákat döntögettek. A hirtelen támadt szél miatt egy hatalmas fa a számítottnál korábban dőlt el és maga alá temette Babay József 61 eves gazdát. Babay súlyos belső sérüléseibe rövidesen belehalt. A vizsgálat megindult” – írta a Kis Újság.

A lavina fogva tart két francia minisztert

„Párisból jelentik: Pierre Got repülésügyi és Lagrange sportügyi miniszter, akiket a savoyai Alpokban bekövetkezett lavinaomlás egy menedékházba zárt, még mindig nem tudtak szabadulni kellemetlen helyzetükből. A két miniszter 1600 méter magasságban várja a szabadulást. St. Maurice alpesi falut, ahol a menedékház van, teljesen elzárta a nagy hótömeg a külvilágtól s a lavinaomlás a telefonvezetéket is megrongálta. Kedden újabb lavinaomlás történt, amely még jobban megnehezíti az eltakarítási munkálatokat. A két miniszter kíséretével e héten aligha szabadul a kényelmetlen helyzetből. Most az a terv merült fel, hogy a tömeg alatt alagutat vájnak s így közelítik meg a menedékházat” – közölte az Orosházi Friss Újság.

A berlini rendőrségnek minden házhoz kulcsa lesz

„Berlinből jelentik: A Havas távirati iroda jelentése szerint a német hatóságok arra kötelezték a háztulajdonosokat, hogy házaik kulcsainak egy egy másolatát szolgáltassák be a kerületi kapitánysághoz. Az intézkedés lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy bármikor behatoljon akármelyik berlini házba” – írta a Keleti Újság.

Ottó királyfi az osztrák határig kísérte húgát

„Bécsből jelentik: Ottó királyfi kedd délelőtt tíz órakor Bázel felől gyorsvonaton Buchsba érkezett, az osztrák-svájci határra. Ottó királyfi húgát, Adelhaide főhercegnőt kísérte, aki Ausztriába utazott. Ottó királyfi Buchsban maradt, majd autókirándulást tett Liechtenstein hercegség területére. A kirándulás után Ottó királyfi gyorsvonaton visszautazott Bázel felé” – tudósított a Pesti Napló.

Felmentettek egy nőt az öngyilkosságban való részvétel vádja alól

„Szehr Annát az ügyészség öngyilkosságban való részvétel vétségével vádolta meg. A vádirat szerint a fiatal leányt felkereste egyik 15 éves barátnője s elpanaszolta, hogy reménytelenül szerelmes, ezért meg akar halni. Szehr Anna ekkor heresót ajánlott barátnőjének, aki a heresót be is vette, súlyos állapotban került a Rókusba, ahol azonban az orvosok gondossága megmentette az életnek. Szehr Anna a törvényszék előtt azzal védekezett, hogy nem vette komolynak kis barátnője öngyilkossági szándékát és csak tréfából ajánlotta a heresót. A törvényszék azonban nem fogadta el ezt a védekezést és 8 napi fogházra ítélte, az ítélet végrehajtását azonban felfüggesztette. A tábla Kállay-tanácsa azonban szerdán ezt az ítéletet megsemmisítette és a vádlott leányt bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette” – írta a Pesti Napló.

Halálos fegyverhasználat a pécsi szénbányánál

„Pécsről jelentik: A pár nap óta tartó bányászmozgalom szerdán estefelé véres fordulathoz érkezett. A csendőrök sortüzet adtak a zavargó tömegre és a golyók két embert megöltek, hármat súlyosan, négyet könnyebben megsebesítettek. Szerdán délután negyedhat tájban Mecsekszabolcs község elé vonult a vasasi Thomen-akna mintegy 3—400 munkása és be akart nyomulni a községbe. A mecsekszabolcsi csendőrőrs öt embere fel akarta tartóztatni a tömeget és oszlásra szólította fel, de eredménytelenül. Sőt a tömeg botokkal, kövekkel megtámadta a csendőröket. Háromszori eredménytelen felszólítás után a csendőrök három riasztólövést adtak le, de még erre sem csökkent a tömeg harcikedve, mire a csendőrök négyszer a tömegbe lőttek.

A sortűz egy férfit azonnal megölt, négy férfit súlyosan, három férfit és egy nőt könnyebben megsebesített. A fegyverhasználat jogossága ügyében megindult a vizsgálat. A helyszínen holtan maradt bányászt Keller Józsefnek hívták. A pécsi sebészeti klinikára szállított súlyos sebesültek közül este 10 órakor a haslövést szenvedett Hegedűs Mihály meghalt. Varga Mihály, Lehmann Miklós és Faitig József súlyos sebbel fekszik a klinikán, a könnyebben sebesült Bernát Vilmost és három férfit a helyszínen kötözték be a mentők. A bányatelepek környékén erős csendőr- és rendőrjárőrök cirkálnak” – adta hírül az Orosházi Friss Újság. A közeli hegy miatt csertetői csendőrsortűzként hívott esemény a magyar munkásmozgalom egyik tragikus fejezete volt. A Pécs-környéki bányászok a világgazdasági válság miatt egzisztenciálisan igen nehéz helyzetbe kerültek, amit a hatóságok nem tudtak megfelelő módon kezelni. Miként a tüntetéseiket sem.

Rosszul lesznek a mélyben a bányászok

„A bánya mélyén ezalatt a sztrájkot vezető suhancok, akik saját pártjukkal szemben is szélsőséges ellenzéki álláspontot foglalnak el, megakadályoznak minden olyan törekvést, amely arra vezetne, hogy bárki is a felszínre jusson. A bányában egymásután lettek rosszul az emberek. Két fiatalembernek nagynehezen sikerült elérnie a felszínt és ezek elmondották, hogy a suhancok erőltetik a sztrájk folytatását. Többen betegek és már fel akartak jönni, az őrködő fiatalemberek elállták a bejáratokat. Bognár Gyula főszolgabíró a nap folyamán többízben akart érintkezésbe lépni a bánya mélyén tartózkodó munkásokkal, ez azonban egy alkalommal sem sikerült neki. Levelet is küldött le, amelyben a sztrájk abbahagyására szólította fel a munkásokat és utalt Horváth István főispánnak Budapesten folyó tárgyalásaira, amelyek valószínűleg eredményre vezetnek. A sztrájkoló munkások azonban felbontatlanul küldték vissza a levelet” – tette hozzá a Pesti Napló a bányászok sztrájkjáról, ahol egyébként eközben fokozatosan emelkedett a bányavíz szintje.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Aznap: 1937. február 24.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra