Múlt-kor.hu

Az őrült császároktól a saját hajóját elsüllyesztő kalózkapitányig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

Az őrült császároktól a saját hajóját elsüllyesztő kalózkapitányig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. augusztus 1. 11:37 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek Róma őrült császárait, Caligulát és Nerót, bemutattuk egy világjáró szamuráj lenyűgöző, ám tragikus történetét, utánajártunk, miért futott a kalózkapitány Feketeszakáll híres hajója, és utazást tettünk a középkori szerzetesek mindennapjaiba – amelyek jóval kellemesebbek voltak például a jobbágyokéinál.

Magukat istennek képzelő császárok

Caligula a lovát akarta kinevezni consullá, azt állította, hogy személyesen beszélget Jupiterrel, később pedig megtámadta a tenger istenét, katonáinak pedig kagylót kellett gyűjtögetniük hadizsákmányként. Neróról hasonló, háborodottságról tanúskodó feljegyzések maradtak fenn, többek között az, hogy megrúgta terhes feleségét, amibe nemcsak a nő, hanem a születendő magzat is belehalt, valamint hogy költőként és sportolóként szórakoztatta népét. Kettejük „őrültségéről” itt olvashat bővebben.

A megkeresztelkedett szamuráj, aki a pápával is találkozott

Mielőtt évszázadokra elzárkózott volna a világ elől, Japán a 16-17. század fordulóján több követséget is útnak indított a „déli barbárokhoz”, azaz az európai nagyhatalmakhoz. A leghíresebb és legtöbbet utazott közülük kétségtelenül Haszekura Cunenaga volt, akit III. Fülöp spanyol király káplánja keresztelt meg, és misszionáriusokat kért V. Pál pápától. Utazásairól itt olvashat.

Matrózait verhette át Feketeszakáll zászlóshajója elsüllyesztésével

Edward Thatch, azaz Feketeszakáll nevétől szinte elválaszthatatlan 40 ágyúval felszerelt hajója, az Anna királynő bosszúja. Miután a hajó zátonyra futott a mai Észak-Karolina partjainál, a kalózkapitány karrierje hamar véget is ért – mi késztethette azonban erre a minden bizonnyal szándékos manőverre? Itt megtudhatja.

Étel, ital és fedél a fej felett – a szerzetesi élet előnyei

A középkori szerzetesrendek a korai keresztényüldözések remetehagyományának örökségének tekinthetők, a későbbi évszázadokban azonban még külföldről is érkeztek novíciusjelöltek egy-egy nagyobb nevű kolostorhoz. Mi vonzotta a sokszor tehetős nemesi családból származó ifjakat a szigorú szabályok szerinti élethez? Itt utánajártunk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az őrült császároktól a saját hajóját elsüllyesztő kalózkapitányig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra