Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az Országház átadása

2019. október 10. 16:13

Steindl Imre neogótikus alkotását méltán soroljuk a legpatinásabb hazai épületek közé. Az Országház megépítése a hazai polgárosodás és alkotmányos fejlődés egyik megkoronázásának is tekinthető.

<

Az országgyűlés a kiegyezést követően két kamarából – képviselőházból és főrendi házból – állt, a méretek és az intézmény szerepe tehát együttesen indokolta, hogy reprezentatív épületben nyerjen elhelyezést.

Az országgyűlés 1880-ban alkotott törvényt az új parlamenti épület felállításáról, amelyet tervpályázat keretében kívántak megvalósítani. A pályázatot benyújtó neves építészek (köztük Hauszmann Alajos és Schikedanz Albert) mind az akkoriban divatos historizáló stílusú, monumentális épületekben gondolkodtak. A pályázatot elnyerő, a munkálatok megkezdésére 1881-ben megbízást kapó Steindl elsősorban a kései középkorba visszanyúló gótikus elemekkel halmozta el mészkőépületét. Az építkezés 1885-től 1904-ig folyt, ám a felavatása már 1894-ben megtörtént, míg a parlament két háza 1902-ben vette birtokba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az Országház átadása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra