Múlt-kor.hu

Az interneten olvashatók Rákosi száműzetésének digitalizált magániratai

Az interneten olvashatók Rákosi száműzetésének digitalizált magániratai

2019. március 5. 16:47

A Kútvölgyi úti kórház által kiállított kíméletes étrendtől a száműzetését végigkövető levelekig bepillantást nyerhet az olvasó a bukott diktátor állapotába és gondolataiba, a tőle elfordult világról alkotott véleményébe.

Szabadon hozzáférhetők hungaricana.hu adatbázisában Rákosi Mátyás, az ország 1948 és 1953 között teljhatalmú vezetőjének, a magyarországi sztálinista diktatúra kiépítőjének 1956 nyarán kezdődő száműzetéséből származó magániratai. E gyűjtemény felhasználásával készült el Meruk József és Ungváry Krisztián 2018 novemberében megjelent kötete, amely fontos kontextusbeli információt nyújt az olvasóknak. A digitális másolatok Budapest Főváros Levéltárának állományában vannak, ahová Ungváry jóvoltából kerültek be 2018 folyamán – olvasható az adatbázis ismertetőjében.

Az időben 1941-től 1970-ig terjedő keltezésű iratok – főként a levelek – egy jelentős része orosz nyelven íródott, illetve némelyikben a kézírás is nehezen olvasható lehet, ezért az adatbázisban minden irathoz tartozik egy rövid tartalmi ismertető.

Az interneten olvashatók Rákosi száműzetésének digitalizált magániratai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra