Múlt-kor.hu

Az interneten olvashatók Rákosi száműzetésének digitalizált magániratai

Az interneten olvashatók Rákosi száműzetésének digitalizált magániratai

2019. március 5. 16:47

A Kútvölgyi úti kórház által kiállított kíméletes étrendtől a száműzetését végigkövető levelekig bepillantást nyerhet az olvasó a bukott diktátor állapotába és gondolataiba, a tőle elfordult világról alkotott véleményébe.

Szabadon hozzáférhetők hungaricana.hu adatbázisában Rákosi Mátyás, az ország 1948 és 1953 között teljhatalmú vezetőjének, a magyarországi sztálinista diktatúra kiépítőjének 1956 nyarán kezdődő száműzetéséből származó magániratai. E gyűjtemény felhasználásával készült el Meruk József és Ungváry Krisztián 2018 novemberében megjelent kötete, amely fontos kontextusbeli információt nyújt az olvasóknak. A digitális másolatok Budapest Főváros Levéltárának állományában vannak, ahová Ungváry jóvoltából kerültek be 2018 folyamán – olvasható az adatbázis ismertetőjében.

Az időben 1941-től 1970-ig terjedő keltezésű iratok – főként a levelek – egy jelentős része orosz nyelven íródott, illetve némelyikben a kézírás is nehezen olvasható lehet, ezért az adatbázisban minden irathoz tartozik egy rövid tartalmi ismertető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az interneten olvashatók Rákosi száműzetésének digitalizált magániratai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra