Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Az Enigma feltörése után sem állhatták minden német lépés útját a britek

Az Enigma feltörése után sem állhatták minden német lépés útját a britek

2022. október 14. 08:57 Múlt-kor

<

Munka a Bletchley Parkban

A kódfejtők négy külön épületben dolgoztak, amelyeket biztonsági okokból csak számokkal illettek. A Wehrmacht és a Luftwaffe üzeneteit fejtők a 6-osban voltak, őket támogatták a 3-as épületben lévők, akik a megfejtett üzeneteket értékelhető jelentések anyagává alakították.

A 8-as épületben csak a Kriegsmarine kommunikációjával foglalkoztak, az ő munkájukat a 4-es épületben lévők dolgozták fel.

Magukat az üzeneteket az úgynevezett Y-állomások néven ismert lehallgatóállások fogták be és továbbították a Bletchley Parkba. A sikeresen dekódolt üzenetek tartalmát – amely az ULTRA kódnevet viselte – rendkívül korlátozott számú címzettnek továbbították, közülük a legfontosabb a miniszterelnök irodája volt. A tartalom függvényében az érintettek döntést kellett hozniuk a további teendőkről.

1940 nyarán, Franciaország elestekor már voltak német üzenetek, amelyeket a britek meg tudtak fejteni, a háború előrehaladtával pedig fokozatosan nőtt ezek aránya. Az angliai csatát követően, a háború derekán az ULTRA-anyagok már jelentős szerepet játszottak nemcsak a mindennapi taktikai, de az átfogó stratégiai döntések meghozatalában is.

Az észak-afrikai harcok során például a Bletchley Park kódfejtőinek anyagai alapján tudták oly módon akadályozni a Földközi-tengeren át folyó tengelyhatalmi utánpótlást, hogy annak látható eredménye lett az el-alameini szövetséges győzelemmel.

Az, hogy mennyire jól megfejtették a titkosított német kommunikációt a szövetségesek, csupán az egyik fele volt az egyenletnek: e tényt titokban is kellett tartani az ellenség előtt, és a szövetségesek ebben is sikeresek voltak – azon a súlyos áron, hogy rengeteg így kinyert információ alapján nem volt szabad cselekedniük, nehogy a németek gyanút fogjanak.

Ahogy Peter Jarvis és Danny Johnson történészek fogalmaztak: „soha egyetlen nagyobb háborúban sem árulta még el egyik harcoló fél a másiknak ennyire teljesen a szándékait.”
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az Enigma feltörése után sem állhatták minden német lépés útját a britek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra