Múlt-kor.hu

Az emberek miatt pusztultak ki a kutyányi őspatkányok

Az emberek miatt pusztultak ki a kutyányi őspatkányok

2015. november 9. 11:35 MTI

Hét óriáspatkányfaj megkövült maradványait fedezték fel ausztrál kutatók Kelet-Timoron. Az ausztrál kutatók szerint az ember, amelynek legkorábbi nyoma 46 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a szigetországban, évezredeken át együtt élt a patkányokkal. 

Az 1000 éve kihalt patkányok súlya 1,5 kilogrammtól 5 kilogrammig terjedt, vagyis a legnagyobb fajok tízszer akkorák voltak, mint a ma élő nagyméretű patkányok - közölte pénteken Julien Louys, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatója. Louys szerint a legnagyobb olyan patkányokról van szó, amelyek létéről tudomásunk van. Az óriáspatkányok növényevők lehettek, és hirtelen haltak ki mintegy 1000 évvel ezelőtt, egyelőre ismeretlen okból. A leleteken talált harapás- és égésnyomokból azt a következtetést vonta le az ausztrál egyetem kutatócsoportja, hogy a hajdani kelet-timori emberek megették a patkányokat.

Az ausztrál kutatók szerint az ember, amelynek legkorábbi nyoma 46 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a szigetországban, évezredeken át együtt élt a patkányokkal. Louys csapata egyelőre azt feltételezi, hogy az óriáspatkányok nem a széles körű vadászat miatt pusztultak ki, hanem életterük, az erdők szűkülése miatt. Erre abból következtetnek, hogy nagyjából a kihalásukkal egy időben kezdett használni az ember Kelet-Timoron fém eszközöket, amelyek alkalmasak voltak fák tömeges kivágására. Louys elmondása szerint Kelet-Timoron mindenfelé megtalálhatók az óriáspatkányok maradványai, és az állat a régiek kedvenc eledele lehetett. 

Az emberek miatt pusztultak ki a kutyányi őspatkányok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra