Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az egyiptomi tiltakozás ellenére kalapács alá kerül Tutanhamon bronz szoborfeje

2019. július 2. 12:43 MTI

Elárverezik Tutanhamon fáraó bronz szoborfejét annak ellenére, hogy júniusban Egyiptom az eladás leállítását kérte. A Királyok völgyéből származó, 3000 éves, 28,5 centiméter magas szoborfej a fáraót Ámon isten képében ábrázolja. A Christie’s aukciósház több mint négymillió fontot (1,4 milliárd forint) vár érte a csütörtöki árverésen.

<

A Financial Times szerint 1985 óta ez az első egyiptomi szobor, amely az árverési piacra került. A szobor a Resandro magángyűjteményből származik – írja az auckiósház honlapja. A szoborfej mellett elárvereznek egy festett egyiptomi fakoporsót, egy macska bronzszobrát, továbbá az ókori Rómából származó márványszobrokat. Az egyiptomi régészeti minisztérium június 10-én az árverés leállítását és a műkincs visszaadását kérte.

Zahi Havássz egyiptomi régész, korábbi miniszter vasárnap telefonon elmondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy úgy tűnik, a szobrot az 1970-es években “lopták el” a karnaki templomkomplexumból. “A tulajdonosok hamis információt adtak meg” – tette hozzá.

A aukciósház adatai szerint a műkincseket 1985-ben vásárolta Heinz Herzer müncheni műkereskedő, előtte az osztrák Joseph Messina tulajdonában voltak, aki 1973-74 körül vette őket Wilhelm von Thurn und Taxis hercegtől.

Úgy tűnik, az 1960-as évek óta volt a család birtokában. Keveset tudni arról, hogy kerültek a kincsek Európába. A Christie’s szóvivője elmondta, rendkívül fontos számukra, hogy a jelenlegi tulajdonjogot tisztázzák. “Nem ajánlhatunk eladásra semmit, aminek tulajdonjogaival kapcsolatban kétségek merülnek fel” – közölte.

Az utóbbi években egyre hevesebbé vált a vita a műkincsek visszajuttatásáról azokba az országokba, ahonnan származnak. Athén például több évtizede kéri a British Museumtól a Parthenón frízeinek visszaadását. Az egyiptomi szobrok árverése Londonban lesz csütörtökön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az egyiptomi tiltakozás ellenére kalapács alá kerül Tutanhamon bronz szoborfeje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra