Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az egyiptomi piramisoknál is régebbiek Málta titokzatos ősi templomai

2022. január 16. 15:52 Múlt-kor

Megalitikus agymanipuláció

A tarxieni épületek domborműveihez hasonlóan a tőle mintegy 400 méterre található Ħal Saflieni-i hipogeum díszítőelemei is rendkívüli módon hasonlítanak a mükénéi kultúra motívumaira, holott ez esetben is egy jóval korábbi épületkomplexumról van szó.

A föld alatti sírtemplom nagyjából pontos képet fest arról, hogy hogyan nézhetett ki ép formájában egy korabeli, föld felett épített kegyhely.

A mészkősziklába vájt háromszintes épület esetében azonban nemcsak az ornamentika, hanem az akusztika is külön figyelmet érdemel, a kutatók szerint ugyanis a sírtemplom építése során elsődleges szempont lehetett a megfelelő hangzásvilág kialakítása.

Joseph Farrugia, a hipogeum egyik tudományos munkatársa egy nyilatkozatában rendkívül szemléletes képet fest az épületben megfigyelhető különleges hanghatásokról: „Van egy kis fülke az egyik falban, amit mi jóskamrának nevezünk. Ha valaki itt mély hangon beszél, az az egész hypogeumban visszhangzik. Az ősi kegyhely rezonanciája példanélküli. A hang morajlását mindenhol hallani.

Linda Eneix, a terület feltárását végző Old Temple Study Foundation kutatója szerint a sírtemplomban tartózkodni egyenesen olyan, „mintha egy hatalmas harang belsejében lennénk. A hangokat a csontjainkban érezzük.”

Kiderült, hogy ennek a hangtartománynak fiziológiás hatása is van, és azok az emberek, akik ilyen környezetben akár csak rövid ideig is tartózkodnak, olyan vibrációnak teszik ki magukat, ami már az elméjükre is befolyással lehet.

Könnyen elképzelhető tehát, hogy más kultúrák vallási célú épületeihez hasonlóan a máltai megalitikus templomok esetében is fontos szerepet játszhatott az a törekvés, hogy a híveket hozzásegítsék a transzállapot eléréséhez, nem utolsó sorban azért, hogy könnyen irányíthatóvá tegyék őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az egyiptomi piramisoknál is régebbiek Málta titokzatos ősi templomai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra