Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az egyik legősibb Korán-kéziratra bukkanhattak

2015. július 22. 13:25 MTI

Az egyik legrégebbi Korán-kéziratot találták meg brit kutatók a Birminghami Egyetem könyvtárában, a két pergamenlap i. sz. 600 körül keletkezett. Az ősi írás így akár abból az időből is származhat, amikor Mohamed próféta (570-632) élt

Az egyetem szerdán kiadott közleménye szerint 95,4 százalékos a valószínűsége annak, hogy a kézirat 568 és 645 között keletkezett. Ezt az Oxfordi Egyetem egyik laboratóriumának radiokarbonos vizsgálatával állapították meg. Az ősi írás így akár abból az időből is származhat, amikor Mohamed próféta (570-632) élt, ezzel a muzulmán szent könyv egyik legrégibb kéziratának számíthat.

"A felfedezés sokat segíthet a Korán történetének tanulmányozásában. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy városunkban ilyen fontos történelmi dokumentumot őrizhetünk"  - hangsúlyozta Susan Worrall, a Birminghami Egyetem Cadbury kutatókönyvtárának vezetője. Tévedésből a kérdéses ősi pergameneket egy hasonló, a 7. század második feléből származó Korán-kézirattal kötötték egybe. A lapokra tintával, régi arab írással jegyezték fel a Korán 18-20. szúráját, vagyis fejezetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az egyik legősibb Korán-kéziratra bukkanhattak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra