Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az egyik legjelentősebb viking kincsre bukkantak Skóciában

2014. október 14. 09:57 MTI

Egymillió font értékű viking leletre bukkant egy amatőr kincskereső Skóciában egy templom kertjében, szakemberek szerint az egyik legjelentősebb skóciai viking törzsi leletet találta meg Dereck McLennan.

<

A több mint száz tárgyra, amelyek közül számos aranyból készült, a délnyugat-skóciai Dumfries és Galloway grófságban bukkant rá fémdetektor segítségével a 47 éves férfi, aki tavaly kutatott a térségben. A páratlanul gazdag kincslelet egy része Karoling, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja - jelentette be a skót műkincshivatal hétfőn.

Ezüstrudak, karperecek, brossok

Találtak egy fémtartályt is, amely számos tárgyat rejt. Még nem emelték ki belőle a tárgyakat, először röntgenvizsgálatnak vetik alá - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján. Stuart Campbell, aki a kincsek felbecsülését végző szakembereket vezeti elmondta: ez egy nagyon fontos és jelentős felfedezés, feltárásához a műkincshivatal és a skót nemzeti múzeum szakembereinek szoros együttműködésére van szükség.

"A tárgyak nagy száma és különfélesége, valamint az egész lelet fontossága miatt időbe telik, amíg a szakemberek felmérik a kincset oly módon, hogy értékelni tudjuk valódi jelentőségét" - tette hozzá az illetékes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az egyik legjelentősebb viking kincsre bukkantak Skóciában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra