Múlt-kor.hu

Az eddigi legősibb, épségben fennmaradt síléceket tárták fel régészek Norvégiában

Az eddigi legősibb, épségben fennmaradt síléceket tárták fel régészek Norvégiában

2021. október 7. 12:55 MTI

Jó állapotban fennmaradt, fából készült sílécekre bukkantak a régészek egy norvég hegycsúcson. Az 1300 éves leletek a legöregebb ép sílécek, amelyeket valaha feltártak, noha az eszközökről már jóval korábban is készültek barlangrajzok.

Az első sílécet 2014-ben találták meg a hegycsúcson, ahol mintegy 1300 éven át konzerválta a jég.

A léc mellett egy ép kötést is találtak, amely nyírfa fonatból és bőrszíjakból készült. Mivel a sílécet párban használják, a régészek elkezdték figyelni a nyári olvadás idején a térség jégmezőit, annak reményében, hogy esetleg előkerülhet a másik darab is. 

Végül hét évet kellett várniuk a tudósoknak, szeptember végén az első síléc megtalálásának helyszínétől öt méterre bukkantak rá a 187 centiméter hosszú és 17 centiméter széles párjára is – adta hírül a Science című tudományos folyóirat honlapja.

Ez a legjobb állapotban fennmaradt sílécpár, amelyet eddig feltártak – közölték a norvég kutatók.

Sílécek darabjai és az őket ábrázoló sziklarajzok már korábbi időszakokból is előkerültek – a legöregebb közülük hatezer éves – viszont soha nem leltek sértetlen kötésre, amelyből kiderül az, miként használták a közlekedésre szánt eszközt.

A síléceket télen, elsősorban szállítóeszközként alkalmazták. A tárgyakon látszanak a sokszoros javítás jelei, amelyek arra utalnak, hogy túlságosan értékesek voltak ahhoz, hogy eldobják őket.

„A páratlan páros” az eddigi elemzések alapján valószínűleg nem egy szetthez tartozott – vélik a kutatók.

Korábban azt feltételezték, hogy a sílécek alját beboríthatták szőrmével, hogy jobban tapadjanak hegynek felfelé haladva. Az újonnan felfedezett darabok közepén talált széles vágata alapján azonban úgy vélik, hogy nem volt szükség a szőrme használatára.

A tudósokat ma is foglalkoztatja a kérdés, hogy mi történhetett a lécek tulajdonosával. Vadászatban közben levette őket, majd elveszítette őket a hóban, vagy esetleg egy síbalesetben megsérülhetett, és nem tudott a léceken leereszkedni a jeges csúcsról – a történetet egyelőre rejtély övezi. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az eddigi legősibb, épségben fennmaradt síléceket tárták fel régészek Norvégiában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra