Múlt-kor.hu

Az avar vezér kardjától a lakiteleki találkozóig – megjelent a Hírös Históriák legújabb száma

2018. január 5. 16:09

A Kecskeméti Médiacentrum helytörténeti magazinja ezúttal is bőséges választékot nyújt Kecskemét, a térség, múltjából. A dupla lapszám számos újdonságot és érdekességet kínál olyan témákban is, melyekről lehet, még csak nem is hallottak, pedig meghatározó lehet életének alakulásában.

A Hírös Históriák legújabb száma foglalkozik többek között a 7. századtól a Duna–Tisza közén megtelepedett avarok birodalmával, ennek kapcsán megismerhetjük többek között a Kecskeméten feltárt avar vezér aranyveretes díszes kardját is, és nem ismert tényeket tudhathatunk meg a már az 1700-as évek elejétől működő kecskeméti szélmalmok történetéről.

A 2017. évi utolsó, dupla lapszám tematikus rovataiban megismerhetjük a város két jeles személyiségét, akik az 1848. július 5-én Pesten működésbe lépett országgyűlésen képviselték Kecskemét városát. De olvashatunk a templomépítő Révész István tábori püspök hamvainak hazatéréséről, a városunk gazdaságát a huszadik század elején igencsak meghatározó Schiffer cipőgyár történetéről, és a jeles Mednyánszky László első világháború ihlette művészetének termékeiről, amelyek ma már javarészt Kecskemét képzőművészeti gyűjteményét gyarapítják.

A reformáció 500. évfordulójának kecskeméti vonatkozásai mellett az évzáró lapszám gerincét a címlap által is sugallt 1944–45. év kecskeméti történései, a nulla év, a szovjet megszállás körülményei adják, illetve az ehhez a történethez szorosan kapcsolódó oroszországi expedíció beszámolója, amely a Kecskemétről elhurcolt civilek sorsának feltárását tűzte ki célul. Ehhez a témához szorosan kapcsolódik a Varga László nyugalmazott református lelkésszel készült rendhagyó interjú is, amelyből kiderül például: minek és kinek köszönhette Varga László, hogy 1956. október 25-én nem lett a Parlament előtti sortűz áldozata.

A lap feleleveníti a 30 éve, 1987. szeptemberében megrendezett lakiteleki találkozó jelentőségét is, amely alapjaiban rázta meg a kádári szocializmus hatalmi kapaszkodóit. Ebből a számból sem maradhatott ki természetesen a művészetek és a kecskeméti épületek kapcsolatának boncolása, így kerül sor a Kecskeméti Művésztelep épületegyüttesének bemutatására.

Sok más egyéb érdekesség mellett újabb évfordulók, jeles személyek élete tárul az olvasók elé, ha a kézbe veszik a Hírös Históriák 2017. évi utolsó számát, amelyet a Kecskeméti Televízió Szabadság téri székházában vehetnek át. A magazint nyomtatott formában megtalálható a szerkesztőségben (6000 Kecskemét, Szabadság tér 2.), vagy letölthető ITT

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az avar vezér kardjától a lakiteleki találkozóig – megjelent a Hírös Históriák legújabb száma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra