Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az aradi özvegyek, a hősies hajóorvos és az oroszoknak kémkedő FBI-ügynök – ezek voltak a hét legizgalmasabb írásai

2021. október 9. 12:55 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most pótolhatják. Felelevenítettük a hajóorvos Lengyel Árpád hősies mentési akcióját a Titanic katasztrófájánál, megemlékeztünk Janis Joplin haláláról, nyomon követtük a 13 aradi vértanú özvegyeinek 1849-t követő sorsát, bemutattuk a spanyol hódítók Mexikóba érkezését, és fényt derítettünk az Egyesült Államok egyik legnagyobb kémbotrányára is.  

<

A Süllyedő Titanic és a magyar hajóorvos

A hajó – melynek kapitánya Arthur Henry Rostron volt – a Fiume-Trieszt-Messina-Palermo-Nápoly-Gibraltár-New York útvonalon haladt, 1912. március 29-én kötött ki New Yorkban, 725 emberrel a fedélzetén. A sikeres odaút után már Európába visszafelé jártak, amikor 1912. április 15-én éjjel fél egy előtt öt perccel befutott a Carpathiára a Titanic vészjelzése.

Lengyel Árpádot legmélyebb álmából az ír származású első hajóorvos, Frank E. McGhee verte fel, miután Rostron kapitánynak az volt a parancsa, hogy a magyar orvost a harmadosztályon állítsa szolgálatba. (Az első osztályon tehát Frank E. McGhee ír orvos, a másodosztályon egy olasz, Vittorio Risicato, a fedélköziben pedig Lengyel dolgozott.) A Titanicról a fedélközbe érkező megmentettek állapotáról először Lengyel Árpád adott gyors és pontos diagnózist, s ő döntött arról is, kinek milyen orvosi segítségre van szüksége. A Carpathia végül reggel 8 óra 50 perckor 705 túlélővel (Lengyel feljegyzése szerint 712-vel) indult vissza New York felé.

A mentés során Lengyel Árpád 42 sebesültet részesített sebészeti ellátásban, sok volt a zúzódás és a töréses eset. Sokan teljesen átfagytak, a legtöbben sokkos állapotban voltak.

Az aradi vértanúk özvegyei közül többen még férjeiket sem temethették el

1833 decemberében a fiatal gróf Zichy Antónia Pozsonyban találkozott gróf Batthyány Lajossal. A két fiatal szerelemre lobbant, és a gróf egy év múlva már feleségül is vette a 18 éves grófnőt.

A forradalom miniszterelnökeként Batthyány 1849. január 8-án osztrák fogságba került. Batthyányné csak 20-án tudta meg a rossz hírt Pesten tartózkodó húga leveléből, de már két nap múlva Budán volt, s ettől kezdve ahová csak engedték, követte rab férjét.

Batthyányt hosszú és megalázó raboskodása végén Pestre szállították. 1849. október 5-én történt utolsó találkozásuk, Batthyány utasítására ő csempészte be ekkor a cellába azt a tőrt, amellyel férje a következő éjszaka sebeket ejtve nyakán elkerülte az akasztást.

Az asszony mindent megpróbált a kegyelmi kérvényért, de urán nem segíthetett. Batthyányt kötél helyett golyó által végezték ki.

Batthyányné a zaklatások elől gyermekeivel külföldre költözött, megélhetésüket a Zichy-vagyon biztosította. Először Bajorországba utazott, majd Párizsba, végül Zürich mellett telepedett le.

Ötvenegy éve hunyt el Janis Joplin

Az énekesnő számára az 1967-es Montereyben rendezett fesztivál hozta meg az áttörést, ahol zajos sikert aratott különleges, rekedt blueshangjával.

Karrierje döbbenetes gyorsasággal ívelt felfelé, de korábban kezdődött alkohol- és drogproblémája továbbra is meghatározta mindennapjait.

1968-ban egyes források szerint már naponta 200 dollárt költött heroinra, és akár napi egy üveg whiskyt is elfogyasztott.

Joplin 1970 augusztusában kezdte el új albuma, a Pearl stúdiómunkálatait Full Tilt Boogie Band nevű zenekarával. Október 3-án munka után a banda egyik tagjával, Ken Pearsonnal kocsmázott, majd éjfél után visszatért hotelszobájába, és belőtte magának utolsó heroinadagját.

Az aztékok katasztrófájához vezetett a spanyolok mexikói expedíciója

A hódítók 1519. február 10-én 11 hajóval, 600 emberrel, 300 teherhordó antillai indiánnal, valamint 17 lóval indultak útnak Havannából. A flotta elsőként Cozumel szigetén kötött ki. Nem sokkal a földet érés után Cortés egyik kapitányával, Pedro de Alvaradóval máris gondok akadtak.

Azzal vádolták, hogy ellopott néhány tyúkot az indiánoktól; Cortés figyelmeztette, hogy nem azért jöttek idáig, hogy raboljanak, hanem hogy letelepedjenek és tovább bővítsék Spanyolország tengeren túli területeit.

Néhány nappal később pedig már csatában is kipróbálhatták magukat a kalandorok: Tabasco régióban több mint 20.000 azték harcos ellen aratott hatalmas győzelmet a spanyol sereg.

Bár a hódítók nagy katonai fölényben voltak az obszidián kardokkal harcoló indiánokkal szemben, Cortés már ekkor világosan látta, hogy az expedíció korántsem lesz sétagalopp.

A konkvisztádor nem tudhatta, hogy az azték uralkodó, II. Moctezuma ekkorra már tudott a külföldiek jelenlétéről, ugyanis futárai jelentettek neki a tabascói történésekről.

Közben Cortés és serege tovább menetelt a főváros, Tenochtitlán felé. A spanyolok az út során számos népcsoporttal kötöttek egyezséget: amennyiben hagyják a hódítókat nyugodtan haladni céljuk felé, visszanyerhetik függetlenségüket.

Az oroszoknak kémkedő FBI-ügynök

Az 1944-ben Chicagóban született Robert Hanssen a Knox College-ban és a Northwestern Universityn végezte a tanulmányait. A chicagói rendőrségnél dolgozó édesapja a rendelkezésre álló források tanúsága szerint – finom eufemizmussal élve – ridegen bánt a kis Bobbal, akit folyton lebecsült.

Nem csoda, hogy a feltehetően súlyos önbizalomhiányban szenvedő fiú felnőttként is tele volt frusztrációval. Talán éppen az apjának szeretett volna bizonyítani, amikor 1972-ben csatlakozott a chicagói rendőrséghez.

1976-ban került az FBI-hoz. Három évvel később, nagyjából ugyanabban az időben, amikor bármifajta pszichológiai vizsgálat nélkül a munkaerőhiánnyal küzdő kémelhárítási területre került, önként felajánlotta szolgálatait a szovjet katonai hírszerzésnek.

A férfi szinte azonnal felfedte a szovjet hadsereg amerikaiaknak kémkedő dandártábornokát, Dmitrij Poljakovot, akit évekkel később egy másik hírhedt, szovjeteknek dolgozó tégla, a CIA-nál tevékenykedő Aldrich Ames is elárult. Poljakov nem kerülhette el a sorsát. A szovjetek 1988-ban kivégezték.

 

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az aradi özvegyek, a hősies hajóorvos és az oroszoknak kémkedő FBI-ügynök – ezek voltak a hét legizgalmasabb írásai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra