Múlt-kor.hu

Az alapanyagoktól függően különféleképpen készítettek alkoholt az ősi Kínában

Az alapanyagoktól függően különféleképpen készítettek alkoholt az ősi Kínában

2019. június 14. 11:48 MTI

Egy nemzetközi tanulmány szerint az ősi Kínában több ezer éve több módon is készítettek alkoholt. A kutatók neolitikumi agyagedények vizsgálatából jutottak erre a következtetésre.

A tanulmány elkészítésében az amerikai Stanford Egyetem, a kínai Csengcsou Egyetem, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia és a Saanhszi Tartományi Régészeti Intézet kutatói vettek részt. A nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy az alapanyagoktól függően különböző módszerekkel állítottak elő alkoholos italokat a korai újkőkorban, mintegy 13 ezer évvel ezelőtt élő kínaiak.

A kutatók olyan 7-8 ezer éves agyagedényeket vizsgáltak meg, amelyek a mai Vej-folyó völgyében, Kína északnyugati részén kerültek elő ásatásokon. A leletek szerint a térségben élő egykori emberek rizst, kölest és egyéb alapanyagokat erjesztettek az alkoholkészítéshez. Ezek maradványait az agyagedényeken fedezték fel.

A tanulmány kifejti, hogy a korabeli emberek legalább két módját ismerték az alkoholkészítésnek. Az egyiknél a gabonaszemeket kicsíráztatták, ami cukrot szabadított fel a növényben. A másik módszerhez penészes gabonát vagy gyógynövényt használtak, ami egyszerre tette lehetővé a cukrosodást és az erjedést. A kutatók megállapították, hogy az agyagedények is különlegesek voltak, elősegítették az erjedési folyamatot.

Például néhány edénynek a szája apró volt, de az oldala széles és a nyaka vékony. Ez a forma lehetővé tette, hogy az edényt jól le lehessen zárni, ne kapjon levegőt a tartalma, így elősegítve az alacsony alkoholtartalmú italok készítését.

A tudósok szerint az alkoholos italok fogyasztása a társadalmi és vallási tevékenységekhez kapcsolódhatott. Bizonyos társadalmi státuszt jelenthetett egykor, ha valaki alkoholos itallal tudott megkínálni másokat.

Az alapanyagoktól függően különféleképpen készítettek alkoholt az ősi Kínában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra