Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó emlékhelyeket keresnek

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó emlékhelyeket keresnek

2024. április 24. 11:20 MTI

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó helyszínekkel bővíti az Emlékhely Névteret, amivel kapcsolatban felhívást tett közzé a lakosság számára. Az emlékhelyeket, regisztrációt követően, bárki felviheti a NÖRI rendszerébe.

<

Habár a Magyar Nemzeti Névtér (MNN) katalógusrendszer Emlékhely Névtere elsődlegesen a határon túli magyar emlékhelyek összegyűjtésére szolgál, a Nemzeti Örökség Intézete az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának kiemelkedő jelentősége miatt összegyűjti az olyan mai magyar határokon belüli emlékeket is, amelyek történelmünk sorsfordító eseménysorozatához kapcsolódnak – áll a NÖRI MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a NÖRI vár minden olyan sírhelyet, emlékművet, emléktáblát, emlékházat vagy szobrot, amelyek a 175 évvel ezelőtt lezajlott eseményekre utalnak, és még nem szerepelnek az Emlékhely Névtér Évfordulós emlékhelyek elnevezésű adatbázisában.

A közleményben Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját idézik, aki elmondta: a Nemzeti Örökség Intézete fontosnak tartja az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, és minden rendelkezésére álló eszközzel megemlékezik róla.

„Azonban fontosnak tartottuk a lakosság bevonását is, hiszen ez az évforduló nemcsak az érintett intézményeknek fontos, de minden magyar számára. Ez a forradalom és szabadságharc volt az első olyan történelmi eseményünk, ami máig hatóan befolyásolja egész nemzetünk gondolkodását” – emelte ki, hozzátéve, hogy a felhívással nemcsak az emlékhelyek teljes körű összegyűjtése a céljuk, de a lakosság megmozgatása is.

„Bízunk benne, hogy sok-sok emlékhellyel bővül az adatbázisunk” – mondta a NÖRI főigazgatója a felhívás kapcsán.

Az Emlékhely Névtér Évfordulós emlékhelyek elnevezésű része regisztrációt, majd bejelentkezést követően egyedi vagy csoportos javaslat beküldése által is bővíthető.

Ehhez a felület alján található linkre kattintva egy adatlap vagy egy táblázat kitöltése szükséges, a második esetben az elkészített táblázatot az [email protected] címre kérik visszaküldeni.

Hasonlóképpen bővíthető az Emlékhely Névtér Határon túli magyar emlékhelyek elnevezésű része is.

A Nemzeti Örökség Intézete kéri, hogy amennyiben valakinek ilyen irányú ismeretei is vannak, azokat is ossza meg a felületen. Kérdés esetén a NÖRI a [email protected], valamint az [email protected]. e-mail címen érhető el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó emlékhelyeket keresnek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra