Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Árverésen cserélt gazdát egy Tyrannosaurus rex-csontváz Svájcban

2023. április 20. 11:21 MTI

Ritka Tyrannosaurus rex-csontváz kelt el kedden a zürichi Koller aukciósház árverésén 5,5 millió svájci frankért (kétmilliárd forint).

<

Az aukciósház szóvivője nem árulta el a győztes licitáló - egy magángyűjtő - nevét, de közölte, hogy az őshüllő csontváza Európában marad.

A Tyrannosaurus rex-csontvázak különleges érdeklődésre tartanak számot, mivel sokáig úgy tartották, hogy a legnagyobb ragadozók voltak a Föld történetében.

Habár időközben sokkal nagyobb ragadozók maradványait is feltárták régészek, a Tyrannosaurus rex hírneve nem szenvedett csorbát.

Eddig mindössze három ilyen őshüllő csontváza került árverésre.

A Trinity (Szentháromság) nevű csontváz a nevét onnan kapta, hogy három állat maradványaiból állították össze, amelyeket 2008 és 2013 között találtak fel az amerikai Montana és Wyoming államokban.

Mindemellett a 11,6 méter hosszú és 3,9 méter magas csontváznak csak mintegy fele áll eredeti csontokból. Az aukciósház szerint ez viszonylag jó arány.

Az egyik legismertebb dinoszauruszfaj több mint 65 millió éve élt egy olyan térségben, amely ma az Egyesült Államok területén található.

Legutóbb Abu-Dzabiban kelt el árverésen Tyrannosaurus rex-csontváz. A Stan nevet viselő fosszíliáért 31 millió dollárt (10,5 milliárd forint) fizetett az emírségek.

Annak a csontváznak a különlegessége abban állt, hogy mintegy 70 százaléka eredeti volt és ugyanattól az állattól származott. Az őshüllőt néhány éven belül tervezik kiállítani Abu-Dzabi egyik múzeumában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Árverésen cserélt gazdát egy Tyrannosaurus rex-csontváz Svájcban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra