Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Áprilisban ismét megnyitja egy Festetics a Helikoni Ünnepségeket

Áprilisban ismét megnyitja egy Festetics a Helikoni Ünnepségeket

2024. február 8. 11:20 MTI

Mintegy kétezer középiskolás diákot várnak idén is a szervezők Keszthelyen április 25. és 27. között a kétévente megrendezett Helikoni Ünnepségek idei programsorozatára – közölte szerdán sajtótájékoztatón a város polgármestere.

<

Manninger Jenő felidézte, hogy egykor Festetics György gróf indította el a helikoni ünnepségeket, amelyek a 20. században középiskolás programként éledtek újjá.

A kétévenként megrendezett eseménysorozatra mintegy 2000 diák érkezik a városba, a művészeti versengés fellépői között számos olyan résztvevő is volt, aki ma már ismert művész.

Elsősorban a nyugat-dunántúli középiskolák és diákjaik a rendszeres résztvevők – mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy idén is a város támogatásával valósul meg a rendezvény, de pályázati forrásokra is számítanak.

Gyetvai Alexandra, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte, hogy ezúttal is a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Ház szervezi a hagyományokhoz hű eseményeket, de a megújult, fiatal csapat nagyon sok újítással is készül a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében.

Több támogató, civil szervezet és vállalkozó segít abban, hogy minél több koncertet és egyéb programot tarthassanak a fesztivál három napja alatt.

A napokban nyílt meg a középiskolák számára a regisztrációs felület, várható, hogy idén is mintegy kétezer diák vesz részt a programokon.

Az első két napon öt helyszínen 20 kategóriában zajlik a megmérettetés, a zsűritagok a harmadik napon értékelik a fellépőket, és ekkor tartják a gálát is – tette hozzá Gyetvai Alexandra.

A kuratóriumi elnök elmondta még: számos komoly- és könnyűzenei koncert vár a látogatókra, és ezúttal is lesz helikoni összkar.

A fővédnök Festetics György, hagyományosan ő gyújtja meg a helikoni lángot a megnyitó keretében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Áprilisban ismét megnyitja egy Festetics a Helikoni Ünnepségeket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra