Múlt-kor.hu

Apokaliptikus erejű földrengés és a nyomában járó cunami formálhatta az Atacama-sivatagot

Apokaliptikus erejű földrengés és a nyomában járó cunami formálhatta az Atacama-sivatagot

2022. április 8. 12:05 MTI

Mintegy 3800 éve hatalmas, 9,5-es erősségű földrengés és annak nyomán 20 métert is elérő szökőár sújthatta a chilei Atacama-sivatagot, a világ legszárazabb területét – állítják chilei tudósok.

A „megaföldrengést” és a vele együtt járó 15–20 méteres hullámokat a Nazca és a Dél-amerikai tektonikai lemezek összeütközése váltotta ki – vélik a Chilei Egyetem kutatói, akik a Science Advances című tudományos folyóiratban publikálták szerdán kutatásuk eredményét.

A tudósok több olyan ősi partszakaszt is azonosítottak Chile északi tengerpartja mentén, amely 4–7 méterrel magasabban fekszik a jelenlegi tengerszintnél.

A tudósok szerint e magasban lévő „paleostrandok” nem keletkezhettek a tengerszint évezredek alatt végbement változásával, hanem csakis erős földrengések okozta tektonikai mozgások következtében.

A tanulmány vezető szerzője, Gabriel Easton szerint az észak-chilei veszély- és kockázatelemzéseknél figyelembe kell venni ilyen nagy erejű földrengések lehetőségét is. A kutatók azt feltételezik, hogy a 3800 éve történt természeti csapás nagyon sok ember halálát okozta, vagy tömegeket késztetett arra, hogy más vidékekre vándoroljanak.

Az egyetem tudósai hét éven át kutatták a témát, hogy megtudják, milyen sűrűn sújtották a térséget hasonló katasztrófák az ősidőkben.

A csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekvő Chilét története folyamán számos alkalommal sújtotta pusztító földrengés, legutóbb 2010-ben okozta emberek százainak halálát egy 8,8-es erősségű földrengés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Apokaliptikus erejű földrengés és a nyomában járó cunami formálhatta az Atacama-sivatagot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra