Múlt-kor.hu

Anyósára panaszkodik egy asszony a 4000 éves ékírásos táblán

Anyósára panaszkodik egy asszony a 4000 éves ékírásos táblán

2015. július 21. 15:02

A régészeket is megdöbbentették a közép-anatóliai Kültepe-Kaniş-Karum bronzkori kereskedelmi kolónia területén feltárt, mintegy négyezer éves táblák, amelyek közül néhány a nők jogairól szólnak, mások a gyermekek örökbefogadásáról rendelkeznek, ám például van egy levél, amelyben egy asszony panaszkodik az anyósára.

A közép-törökországi bronzkori településen található halomsírt 1948-ban kezdték feltárni. Az elmúlt évtizedekben felfedezték a kereskedelmi kolónia központját, ahol a kutatások szerint Anatólia írott történelme elkezdődött, s kiderült, hogy a térség egyik legnagyobb ókori városszerkezetéről van szó. Az ásatás már eddig sem volt egyhangú, tavaly például egy babacsörgő, valamint egy szamár eladásáról szóló agyagtábla fordult ki a régészek ásója nyomán.

A 2015-ös ásatási szezon a múlt hónapban vette kezdetét. „A helyszín nem csupán azért lenyűgöző, mert a felbecsülhetetlen értékű agyagtáblák új információkat mesélnek az asszírok kereskedelméről, hanem azért is, mert a korszak helyi társadalmi életének jellegzetességeiről és egyes magánszemélyek különböző személyes problémáiról is szólnak” - magyarázta Fikri Kulakoğlu, az Ankarai Egyetem munkatársa, a feltárás vezetője.

„A nők jogaitól kezdve a gyermekek örökbefogadásán át az éppen megszülető gyermekek megrendezett házasságáig bezárólag az agyagtáblák a négyezer évvel ezelőtti Anatólia különféle civilizációs és társadalmi vonatkozásaira mutatnak rá. Többek között találtunk egy érzelmekkel teli, a feleség által a férjnek írt üzenetet, illetve egy levelet is, amelyben egy másik asszony az anyósára panaszkodik. Ezek valóban nem mindennapi leletek” - tette hozzá.

Mindezidáig 23 500 darab ékírásos táblát találtak Kültepében, „amely tulajdonképpen az anatóliai felvilágosodás központja, ugyanis a térségben először itt alakult ki legkorábban az írástudás, hamarabb, mint Nyugat-Anatóliában” - fogalmazott Kulakoğlu, aki hangot adott azon reményének, hogy néhány éven belül az UNESCO világörökségi listáján láthatjuk újra a bronzkori kereskedelmi telepet. A kültepei ékírásos agyagtáblák mintegy 90 százalékát már meg lehet tekinteni az ankarai Anatóliai Civilizációk Múzeumában, néhány pedig a helyszínen lesz kiállítva.

A most feltárt agyagtáblák i. e. 2000-ből származnak, abból az időből, amikor az anatóliai államok közül az Kaniş Királyság volt a legerősebb. Mindezidáig Kültepe csupán egy kis területe lett feltárva, az egész városban a kutatók becslése szerint mintegy 70 ezer fő lakhatott. A régészek a feltárások eddigi sebességét tekintve ironikusan így fogalmaztak: „ötezer évig is eltarthat, mire az egész régészeti helyszínt feltárjuk”.

Anyósára panaszkodik egy asszony a 4000 éves ékírásos táblán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra