Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Amikor a britek megpróbálták télvíz idején elrabolni George Washingtont

2022. március 27. 15:52 Múlt-kor

Az 1780. esztendőben a britek szénája nem állt túl jól az amerikai hadszíntéren. Úgy tűnt, hogy már semmi sem menti meg a brit koronát egy megalázó vereségtől, amikor tisztek egy csoportja merész tervvel állt elő. A britek George Washingtont tekintették a legnagyobb mumusnak, tehát tőle kellett megszabadulni, ennek pedig a legjobb módja, hogy elrabolják és így fordítják meg a háború menetét. Az Egyesült Államok későbbi elnöke egy ideig nem is sejtette, hogy biztonsága milyen nagy veszélyben forgott.

<

A hesseni generális

Wilhelm von Knyphausen kiművelt katonának számított a hadtudományokban. Apja ezredesként szolgált a porosz hadseregben, és ő maga is tiszt lett Nagy Frigyes seregében. Később altábornagyi rendfokozatot ért el a hesseni hadseregben.

Mivel a brit uralkodó a hannoveri fejedelmi címet is birtokolta, az amerikai függetlenségi háború leverésére tett kísérletben számos német katona vett részt, és nagy számban alkalmaztak német tiszteket is.

Knyphausen 1776-ban hatvan évesen hajózott át az amerikai kontinensre, de idős kora helyett inkább a negyvenkét évnyi szolgálati tapasztalataira építettek.

Knyphausen a tizenkétezer főből álló, hessenieknek nevezett hadsereg rangban második parancsnokaként harcolta végig a függetlenségi háború éveit. Ott volt a britek Fort Washingtonnál aratott győzelménél 1776-ban, harcolt a trentoni és a monmouthi csatában is.

A New York környéki erőknek ő volt a főparancsnoka az említett 1780. évben, amikor megkeresték a szokatlan tervvel.

Knyphausen és George Beckwith, a brit erők kémfőnöke John Graves Simcoe alezredest, a britek egyik legbátrabb és legmerészebb parancsnokát hallgatták meg.

Mivel a Hudson folyó befagyott, az az ötlete támadt, hogy felhasználva a frissen keletkezett „utat”, rajtaüt Washington főhadiszállásán és elhozza New Yorkba az amerikaiak vezetőjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amikor a britek megpróbálták télvíz idején elrabolni George Washingtont

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra