Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Alig ötévesen szült a világtörténelem legfiatalabb édesanyja

2018. szeptember 25. 12:55 Múlt-kor

1939-ben az akkor ötéves perui kislány, Lina Medina egészséges fiúgyermeknek adott életet, ezzel ő lett a történelem legfiatalabb – ismert – édesanyja. Bár a rendkívüli eseményre van orvosi magyarázat, a történetet minden elemét még ma sem ismerjük.

<

1939. áprilisában történt a perui Pisco városában, hogy egy aggódó édesanya és kislánya toppant be Dr. Gerardo Lozada rendelőjébe. A kislány, Lina Medina hasa szokatlanul megduzzadt, édesanyja pedig meg volt róla győződve, hogy gonosz szellemek szállták meg gyermekét. Az orvos először arra gyanakodott, hogy Lina állapotát valamiféle hasüregi tumor eredményezte, de az elvégzett vizsgálatok teljesen más eredményt hoztak.

Dr. Lozada ugyanis hamarosan arra lett figyelmes, hogy az ötéves kislány szívdobogása mellett egy másik szívhang is érzékelhető a testében. Az elképedt orvos a fővárosba, Limába vitte Linát, ahol végül minden kétséget kizáróan megállapították, hogy a kislány hét hónapos terhes.

Néhány héttel később, május 14-én pedig meg is indult a szülés. A mindössze ötéves, hét hónapos és 21 napos kislány medencéje ekkor még alkalmatlan volt egy természetes szüléshez, így Dr. Lozada a császármetszés mellett döntött. A körülményekhez képest minden problémamentesen zajlott és Lina egy egészséges fiúgyermeknek adott életet, akit a Medina család a mindvégig mellettük álló orovos után, a Gerardo névre keresztelt. Az újszülött a feljegyzések szerint mintegy 2,7 kilogrammot nyomott és édesanyjával együtt hamarosan haza is mehetett a kórházból.

Bármennyire bizarrnak is hangzik a történet, egyértelmű orvosi magyarázat van rá. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy Lina esetében egy rendkívül ritka korai serdülés indult meg, amelyet az agyalapi mirigy rendellenes hormontermelő tevékenysége válthatott ki. A lány különböző beszámolók szerint legkorábban nyolc hónapos, legkésőbb három éves korától már menstruált, négyévesen pedig elkezdtek nőni a mellei, csontjai megnyúltak, a petefészkei pedig a szülés idejére már teljesen kifejlődtek.

A mindenkit foglalkoztató kérdés azonban természetesen már akkor is arra irányult, hogy ki ejtette teherbe a kislányt. A család sem akkor, sem azóta nem beszélt a terhesség hátteréről, így legfeljebb találgathatunk. A hatóságok gyanúja elsősorban Lina apjára irányult, de bizonyíték híján nem tudtak lépni az ügyben. Egy másik – ugyancsak mindenféle konkrét bizonyítékot nélkülöző – szóbeszéd szerint a család egy apró, elszigetelt andokbeli faluban élt, ahol a helyiek körében még számos pogány szokás élt, amelyektől nem volt idegen a nemi erőszak sem. Az erre alapozott elmélet szerint Lina valamiféle ünnepségen eshetett áldozatul egy ismeretlen férfinak.

Lina egyébként – bár testileg látványosan koraérett volt – teljesen normális gyermekként viselkedett (már amennyire lehetséges ez a történtek után) és sokkal szívesebben játszott továbbra is a babáival, mint a fiával. A kis Gerardo egészen tíz éves koráig abban a hitben élt, hogy Lina a nővére, és a család csak ezután árulta el neki az igazságot.

Dr. Lozado a továbbiakban is támogatta a fiatal édesanyát és gyermekét. Amikor a szegény sorból származó Lina idősebb lett, maga mellé vette asszisztensként. Az így szerzett keresetéből aztán Lina nem csak saját tanulmányait tudta finanszírozni, de Gerardót is rendes iskolába és gimnáziumba küldhette.

Lina Medina 1972-ben feleségül ment egy Raul Jurado nevű férfihoz, akitől egy második fia is született. A házaspár a mai napig Limában él és következetesen elutasítja a sajtó minden érdeklődését. Gerardo 1979-ben, negyven éves korában hunyt el egy csontvelőgyulladás következtében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Alig ötévesen szült a világtörténelem legfiatalabb édesanyja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra