Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Alfred Nobel, a pusztítás és a béke atyja<br />

Alfred Nobel, a pusztítás és a béke atyja

Manapság Alfred Nobelről leginkább a róla elnevezett díj jut mindenkinek az eszébe. Tulajdonképpen ez volt a végakarata is, hiszen nem számított különösebben népszerű vagy kedvelt személyiségnek a kortársai körében. De mi is vezetett el a világszerte megbecsült, rangos díj megalapításához?

A dinamit atyjának, Alfred Nobelnek volt honnan örökölnie a robbanószerek iránti érdeklődését. Édesapja, Immanuel Nobel maga is feltalálóként dolgozott, noha eleinte sikertelenül próbálkozott a mérnöki pályával.

Amikor 1833-ban Stockholmban megszületett a fia, nem volt kilátástalan anyagi helyzetben, 1837-ben azonban csődbe ment, és a hitelezői elől külföldre menekült. Alfred és testvérei az édesanyjukkal, Andriette Nobellel maradtak, akinek kis fűszerüzletéből éldegéltek.

Immanuel Nobel egyenesen Oroszországba ment, ahol sikerült megnyernie magának I. Miklós orosz cárt, akinek a figyelmét egy víz alatti akna feltalálásával hívta fel magára. Ezt követően gyárat alapított, amely hadimegrendelésekre szakosodott. 1842-ben a család újra egyesülhetett, mivel Andriette a gyerekekkel Szentpétervárra költözött. Nobelék vállalkozása különböző termékek széles palettáját állította elő, torpedókat, rétegelt falemezeket vagy éppen gyári gépeket. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. tél számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra