Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

2019. november 14. 17:59 Múlt-kor

Egy új rend születése

Maranzano és Masseria ekkor éppen háborúra készült egymás ellen: Masseria próbálta kiterjeszteni hatalmát a többi New York-i olasz maffiacsaládra, és 10 000 dollár védelmi pénzt követelt Maranzano érdekeltségeitől.

A kibontakozó konfliktus a „castellamarei háború” néven vonult be a történelembe, Maranzano olaszországi származási helyére utalva.

Maranzano az „ifjaktól”, azaz Costellótól és Lucianótól kért segítséget Masseria törekvéseinek megállításához. A két fiatal maffiózó egyezséget kötött vele: megfogadták, hogy minden támogatást megtagadnak Masseriától, ha cserébe biztosak lehetnek abban, hogy Maranzano megöleti a törtető vezért.

Joe Masseria néhány héttel később látványos leszámolás keretében vesztette életét egy Coney Island-i étteremben, Maranzano pedig nyeregben érezte magát: kijelentette, immár ő a „capo dei capi”, azaz a főnökök főnöke New Yorkban.

Costello és Luciano azonban nem gondolta komolyan a Maranzano alá való betagozódást – egyszerűen felhasználták a „régi rend” egyik hívét, hogy eltüntesse útjukból a másikat.

Masseria halála után nem sokkal Luciano két bérgyilkosa magát adóhatósági ügynöknek kiadva a New York Central Buildingben (a mai Helmsley Buildingben) lévő irodájában lőtte le Maranzanót. Ezzel gyakorlatilag véget ért a „castellamarei háború”, Costello és Luciano pedig új rendszert hoztak létre a New York-i olasz alvilágban.

A két „ifjú” vezetésével megalakult a „Bizottság” néven ismert tanács, amely a továbbiakban a Masseria és Maranzano háborújához hasonló konfliktusok elkerülését szolgálta – az új rendszerben senkinek sem volt érdeke a „capo dei capi” címre törnie.

Az egyezséget a New York-i „öt család” vezetői, azaz Luciano, Vincent Mangano, Tommy Gagliano, Joseph Bonanno és Joe Profaci, valamint a chicagói Al Capone és a buffalói Stefano Magaddino ütötték nyélbe.

A „Bizottság” jóváhagyására volt szüksége a továbbiakban az összes olasz maffiacsalád új főnökének, mielőtt elkezdhette gyakorolni hatalmát, továbbá gyilkosságokat és más fontos ügyeket is központilag tudtak intézni rajta keresztül a családok főnökei.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra