Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

2019. november 14. 17:59 Múlt-kor

A szesztilalom győztesei

„Egyáltalán nem volt »puha«” – mondta róla később ügyvédje, „de »emberi« volt, civilizált volt, és elutasította a véres erőszakot, amelyben a korábbi főnökök kedvüket lelték.”

Börtönbüntetését követően a harlemi Morello bandában helyezkedett el, itt ismerkedett meg Charles „Lucky” Lucianóval, a Lower East Side-i olasz banda vezérével. Costello és Luciano azonnal barátságot kötöttek, és egyre jobban összevonták üzleti vállalkozásaikat.

Összeborulásuk során kapcsolatot teremtettek több más bűnszervezettel a városban, így a Vito Genovese és a Tommy Lucchese által vezetett bandákkal, illetve Meyer Lansky és Benjamin „Bugsy” Siegel zsidó bandavezérekkel.

E széleskörű együttműködés éppen akkor kezdett beindulni, amikor 1919-ben az Egyesült Államok a 18. alkotmánykiegészítéssel bevezette a szesztilalmat.

A tilalmat a gyakorlatba ültető törvények meghozatala után nem sokkal Costellóék szervezete rendkívül nyereséges csempészvállalkozásba kezdett, melyet a legendás szerencsejátékos és az 1919-es országos baseballbajnokság „megbundázója”, Arnold Rothstein is támogatott.

A szeszcsempészet beindulása kapcsolatba hozta a vállalkozást az írekkel is, és a rumcsempész Bill Dwyer csatlakozásával létrejött a csak The Combined („az egyesültek”), avagy „a nagy hetes” néven ismert szervezet.

A Combined mélyen beette magát New York közigazgatásába, elsimította a hatóságokkal való konfliktusokat, és komplett hajóflottájával egyszerre 20 000 láda szeszes italt is képes volt mozgatni.

Hatalma csúcsán a Combined valósággal megállíthatatlannak tűnt. A parti őrség számos alkalmazottjának fizettek rendszeresen kenőpénzt, és hetente több ezer üveg tömény alkoholt szállítottak a városba. Azonban minél magasabbra törtek, annál több vesztenivalójuk is volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra