Múlt-kor.hu

A városka, ahol százhúsz évig volt érvényben a szesztilalom

2015. október 1. 13:55 MTI

Több mint 120 éves hagyománynak véget vetve engedélyezték a szeszes italok árusítását egy 25 ezer fős angliai településen, a Bournville nevű birminghami elővárosban, és elsőként egy újságárusnál lehet bort vagy sört vásárolni. 

Az évszázados alkoholtilalom a település alapításának idejére nyúlik vissza. Bournville-t az 1890-es évek elején alapította George Cadbury, a világhírű csokoládémárka atyja a gyárában dolgozó munkások számára. Mivel Cadbury kvéker vallású volt, tartózkodott az alkohol fogyasztásától, és absztinenciára kötelezte munkásait is, így a városkában soha nem is nyílt italbolt.

Az önkormányzat azonban most engedélyezte az újságosbódét működtető Kamal Sharmának, hogy alkoholt is árusítson. Az újságárus reméli, hogy szeszes italok árusításával megmentheti hét éve alapított, jelenleg a túlélésért küszködő üzletét, amelynek forgalmát eddig hasztalan próbálta fellendíteni gyümölcs és zöldség árusításával. Ezeket senki sem kereste, de sokan jelezték neki, hogy szívesen vásárolnának egy doboz sört vagy egy üveg bort.

Az újságárus végül alkoholárusítási engedélyt kért az önkormányzattól, amely azt meg is adta, nagy meglepetésre, mert a hasonló próbálkozásokba korábban mindig beletört a nagy üzletláncok bicskája. Lynda Clinton birminghami tanácsnok elismerte, hogy vannak, akiket aggaszt az antiszociális viselkedés, a bűncselekmények és a garázdaság lehetősége, valamint az, hogy Bournville elveszítheti egyedülálló jellegét, a rendőrség azonban nem emelt kifogást, és a döntést meghozó tanácsülésen a jelenlévő lakosok többsége is tilalom feloldása mellett szavazott. Rob Sealey, a helyi városi tanács tagja mindazonáltal katasztrofálisnak nevezte a döntést, amely szerinte "szembemegy 120 év történelmével".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A városka, ahol százhúsz évig volt érvényben a szesztilalom

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra