Múlt-kor.hu

A varázsitaloktól a tömegpusztító fegyverekig: hat kevéssé ismert tény az ókori görögökről

A varázsitaloktól a tömegpusztító fegyverekig: hat kevéssé ismert tény az ókori görögökről

2018. augusztus 23. 17:02 Múlt-kor

Thuküdidész (körülbelül Kr. e. 460 – Kr. e. 400) volt a „tudományos történetírás” atyja

A nagy nevű athéni történetíró, politikai filozófus és katonai vezető (sztratégosz), Thuküdidész legfőképpen „A peloponnészoszi háború” című művéről ismert. E meghatározó történeti munkának köszönhetően a „tudományos történetírás” atyjának tartják. Precíz kutatómunkája, szemtanúk elbeszéléseire való támaszkodása, bizonyítékgyűjtése, és az ok-okozati összefüggések feltárása meglehetősen különbözik a korábbi görög történeti művektől.

Hérodotosszal ellentétben Thuküdidésznél nincsenek isteni közbeavatkozások, és nem szól az általa feldolgozott események idejének művészetéről, irodalmáról, és társadalmi kontextusáról sem. Ehelyett a megtörtént eseményekre fókuszál, kihagyva azt, amit jelentéktelennek vagy haszontalannak tartott.

Thuküdidész művének a politikai realizmust pártoló, „Méloszi párbeszéd” című része napjainkban is a nemzetközi kapcsolatok elméletének úttörő munkájának számít, míg „Periklész gyászbeszéde” a politikai elmélet, a történelem és a klasszika egyik alapműve napjainkban is. E beszéd szolgált alapul Abraham Lincoln amerikai elnök 1863-as gettysburgi beszédéhez. A gyászbeszéd, ahogy más lejegyzett beszédek Thuküdidész művében, nem magát az elhangzott orációt, hanem annak tartalmát közli az olvasóval.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A varázsitaloktól a tömegpusztító fegyverekig: hat kevéssé ismert tény az ókori görögökről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra