Múlt-kor.hu

A történelem hét legnagyobb alfahímje

A történelem hét legnagyobb alfahímje

2020. június 2. 12:02 Múlt-kor

Az apa, aki ott sem volt

Bertold Wiesner különös módon termékenyítette meg gyermekei anyját, a folyamat legkellemesebb részét ugyanis kihagyta.

Az osztrák doktor feleségével, Mary Bartonnal az 1940-es évek elején alapította meg az Egyesült Királyság első termékenységi klinikáját, amelynek működése során több száz kliensüket verték át.

A páciensek ugyanis nem tudták, hogy a beígért magasan kvalifikált – és természetesen anonim – donor, aki a spermát biztosította a mesterséges megtermékenyítéshez, az esetek mintegy kétharmadában maga Wiesner volt.

A canterburyi érsek ráérezhetett valamire, ugyanis nem sokkal megnyitása után „Belzebub mesterkedésének” nevezte a klinika tevékenységét.

Az osztrák biológus – aki egyébként a parapszichológiai kutatások és fogamzásgátló-szerek kifejlesztése mellett elsőként fedezte fel, hogy a terhes nők vizeletéből ki lehet mutatni a magzati rendellenesség, valamint a vetélés valószínűségét – a feltételezések szerint évente legalább húsz alkalommal működött közre spermadonorként.

Ily módon 1943 és 1962 között mintegy 300-600 gyermeke született, de egyes becslések szerint ez a szám akár az ezret is elérheti.

A dologra akkor derült fény, amikor Barry Stevens kanadai filmrendező és David Gollancz londoni ügyvéd kutakodni kezdtek apjuk után.

Egy, a doktor fia segítségével készült DNS-teszt megállapította, hogy mindkettejük vér szerinti apja Wiesner.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem hét legnagyobb alfahímje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra