Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történelem 9 botrányhősnője, aki megváltoztatta maga körül a társadalmat

2018. június 25. 16:13 Múlt-kor

<

Mae West

„Egyszer élsz csupán, de ha jól csinálod, egyszer is elég” – mondta egy alkalommal Hollywood egyik leglegendásabb korai ikonja, Mae West, aki színésznőként, drámaíróként, énekesként és humoristaként is maradandót alkotott élete 87 éve során. Már 14 évesen hírnévre tett szert „Baby Mae” néven, fellépései részét képezte a férfi ruhákba öltözés és a feketékből gúnyt űző arcfesték. Arthur Hammerstein „Sometime” („Valamikor”) című musicaljében aratott sikere nyomán szexszimbólummá vált, és a töretlen népszerűségű Salvador Dalí múzsája is lett – ő ihlette a művészt „Mae West arca” című festményének megalkotására, valamint a „Mae West ajkai” nevű szürrealista bútordarab megtervezésére.

West igazi multitalentum volt, aki tizenhárom filmje közül kilencet maga írt – egy interjúban egy alkalommal így beszélt magáról és a két legnagyobb hollywoodi filmstúdióról: „A nő, aki egész nap a Paramountnál dolgozik... aztán egész éjjel a Foxnál.” Forgatókönyvei ismertetőjegyei gyakori kétértelmű sorai voltak, amelyeket sokszor cenzúráztak, így elkezdte a „Jane Mast” írói álnevet használni hozzájuk. „Sex” című forgatókönyvéért még egy rövid időre börtönbe is került, továbbá egy obszcenitás elleni törvény miatt pénzbüntetést is kellett fizetnie.

Többek között West is szerepelt az angol The Beatles zenekar Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumának borítóján, itt a szólásszabadság egy másik korabeli élharcosa, Lenny Bruce mellett foglal helyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem 9 botrányhősnője, aki megváltoztatta maga körül a társadalmat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra