Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A törvény mindkét oldalát többször megjárta a vadnyugat ellentmondásos hőse, Wyatt Earp

2021. szeptember 10. 08:43 Múlt-kor

Kétségtelen, hogy az amerikai vadnyugat egyik leggyakrabban emlegetett neve Wyatt Earpé. A hírhedt szerencsejátékos, kétes hírnevű emberből avanzsált törvényt és rendet védő pisztolyhős életéről számos legenda kering, amióta halála után elkezdtek megjelenni róla életrajzok és különféle más írások.

<

A vándorlás kezdete

Wyatt Berry Stapp Earp 1848. március 19-én született az Illinois állambeli Monmouth-ban Nicholas Porter Earp és második felesége, Virginia Ann Cooksey negyedik gyermekeként. Nevét arról a századparancsnokról kapta, aki alatt édesapja a mexikói-amerikai háború során szolgált. Hét testvére, valamint apja első házasságából egy féltestvére volt.

A család 1849-1850-ben megkísérelte megtenni a hosszú, nehéz utat Kaliforniába, ahol San Bernardino megyében telepedtek volna le. Útközben azonban az egyik lány, Martha súlyosan megbetegedett, így az utat az Iowa állambeli Pellában megszakították. Nicholas Earp a város közelében megvásárolt egy 160 holdas farmot, ahol a család letelepedett. Wyatt gyermekkora nagy részét itt töltötte.

1861-ben, az amerikai polgárháború kitörésekor Wyatt bátyjai, James és Virgil, valamint féltestvére, Newton csatlakoztak az Unió hadseregéhez. Az ekkor 13 éves Wyatt többször megpróbált utánuk szökni, azonban mindannyiszor hazavitték. Nagy szükség volt rá a farmon: mivel édesapja veteránként a helyi önkéntesek kiképzésével foglalkozott, Wyatt és öccsei, Morgan és Warren vezették a farmot.

1864 májusában Nicholas Earp vezetésével szekérkaraván indult útnak ismét San Bernardino felé, ez alkalommal decemberben meg is érkeztek úti céljukhoz. Wyatt és testvérei fuvarozó vállalkozásoknál találtak munkát, az ifjú így bejárt több délnyugati államot is. Az országrészt járva megtanult számos szerencsejátékot, valamint elsajátította az ökölvívást is, amelyben főként bíróként tett szert hírnévre.

A család 1868-ban visszaköltözött középnyugatra, a Missouri állambeli Lamarba, ahol Nicholas Earp rendőrkapitány, majd békebíró lett. Wyatt hamarosan csatlakozott hozzájuk, és apja helyére lépve a rendőrség vezetője lett. Megismerkedett a 20 éves Urilla Sutherlanddel, akivel édesapja békebíróként 1870 januárjában össze is adta. Az új feleség éppen első gyermekükkel volt állapotos, amikor 1870 augusztusában váratlanul meghalt tífuszban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A törvény mindkét oldalát többször megjárta a vadnyugat ellentmondásos hőse, Wyatt Earp

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra