Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A tiszazugi méregkeverő asszonyok

2019. október 10. 15:50

Az évszázad magyar bulvárbotránya volt, amikor 1929-ben egy véletlennek köszönhetően kirobbant az arzénes asszonyok ügye: kiderült, hogy 1911 és 1929 között hét Tisza-menti faluban több tucat asszony a saját férjét és más családtagját vagy szeretőjét arzénnel segítette át a másvilágra. 

<

Az áldozatok pontos számát a nyomozás során nem tudták megállapítani: 50 és 300 fő közé taksálták. Az „ötletgazda” a nagyrévi Fazekas Gyuláné volt. Ő kapacitálta az ismerőseit arra, hogy arzénnel (légyfogó papírból kivont méreggel: „légyvízzel”) végezzenek a nem kívánatos személlyel.

A kezdetben bábaként tevékenykedő asszony idővel elkezdett gyógyítással is foglalkozni, sőt még abortuszt is végrehajtott. A helybéli asszonyok kezdetben a frontról hazatért férjeiket mérgezték meg, idővel azonban a többi – valamilyen önös érdekből nem szívesen látott – családtagnak is jutott a szerből. Mivel a bába kimondottan jóban volt a helybéli orvossal, a „megfelelően kitöltött” halotti bizonyítványokról pedig az unokatestvére gondoskodott, évekig sikerült titokban tartania tevékenységét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A tiszazugi méregkeverő asszonyok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra