Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A tiltakozás ellenére sem távolítják el a brit gyarmatosító szobrát Oxfordból

2016. január 29. 16:03 MTI

Az Oxfordi Egyetem egyik intézménye közölte, hogy nem távolítja el Cecil Rhodes szobrát épületéből. A döntés heves tiltakozást váltott ki a diákok körében, akik a brit gyarmatosítás és a rasszizmus megtestesítőjének tekintik a 19-i században Dél-Afrikában élt brit politikust és üzletembert.

Az Oriel College pénteken közölte, a szobor eltávolítását célzó kezdeményezések ellenére "alapos mérlegelés után" úgy döntött, hogy marad a szobor, de "kiegészítik egy világos történelmi magyarázattal arról, miért áll az intézményben". Az egyetem a múlt hónapban kezdett konzultációkba a kezdeményezésről, és a válaszadók többsége Rhodes maradása mellett szállt síkra - közölték, hozzátéve, hogy a szoborvita "a történelem összetettségére emlékeztet és arra, hogy a gyarmatosítás öröksége még ma is érződik". Az egyetemen létrejött Rhodes Must Fall (Rhodesnak le kell dőlnie) nevű csoport bejelentette, folytatja harcát a szobor eltávolítására, "megkettőzzük erőfeszítéseinket és találkozót tartunk a hét végén arról, hogy megvitassuk következő lépéseinket".

Cecil John Rhodes az Oxfordban tanult brit üzletember, politikus (1853-1902) a De Beers gyémánttársaság alapítója, a dél-afrikai brit gyarmati terjeszkedés apostola, a dél-afrikai fokföldi brit gyarmat kormányfője volt, róla nevezték el az egykori brit gyarmatot Rhodéziát (ma Zimbabwe és Zambia). Nagy álma volt a brit világuralom, végrendeltében hatalmas vagyonának nagy részét is e célra fordította. Halálakor létrehozta e célból az Oxfordi Egyetem Rhodes-ösztöndíját, amelyből külföldi diákok is részesülhetnek. Az Oxfordi Egyetem diákjai azután kezdeményezték Rhodes szobrának ledöntését, hogy a dél-afrikai Fokvárosi Egyetemről eltávolították a politikus, üzletember szobrát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A tiltakozás ellenére sem távolítják el a brit gyarmatosító szobrát Oxfordból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra