Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A „szibérai Királyok Völgyének” újabb titka tárult fel

A „szibérai Királyok Völgyének” újabb titka tárult fel

2022. január 18. 11:19 Múlt-kor

A „szibériai Királyok Völgyét” feltáró régészek egy 2500 éves, drága kincsekkel teli sírhalom felfedezését jelentették be.

A krakkói Jagelló egyetem és a moszkvai Ermitázs múzeum közös kutatócsoportja az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tuva köztársaság északi részén, a Turan és Ujuk városok közötti völgyben fekvő Csinge-Tej temetőben végzett ásatásokat.

A lelőhely a szkíta kultúrához kötődik, akik a Kr. e. 8–7. századok során érkeztek Közép-Ázsiából Oroszország déli részébe.

A régészcsapat két új sírhalmot azonosított a temetőben, amelyekből az első egy fagerendákból ácsolt sírkamrát rejtett, benne egy ötvenes éveiben elhunyt nő és egy nagyon fiatal gyermek holttestével.

A testek mellett aranyból készült dísztárgyakat, vaskést, bronztükröt és egy félhold alakú, díszes ékszert is találtak.

Ezeken felül több fából készült tárgy maradványait is fellelték, például egy nyílvesszőt, egy jégcsákány nyelét, és egy fésűt, amelyet bőrszíj erősített a bronztükörhöz.

A régészek a sír kerületén elhelyezett bronztárgyak nyomait is felfedezték.

A fémkeresős kutatás több tucat ilyet talált a környéken, amelyeket a 20. században során az itteni kolhozban végzett mélyszántás szórt szét a földben.

A kutatók az i. e. 6. századra datálják a temetkezést. Az elhunytak valószínűleg egy szkíta uraság kíséretéhez tartoztak; ebben az időszakban a szóban forgó völgy a szibériai szkíta kultúra egyik legfontosabb rituális központja volt.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A „szibérai Királyok Völgyének” újabb titka tárult fel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra